Karaman'da Yunus Emre belgeseli çekiliyor!

TAKİP ET

Yönetmen Musa Kaplan; "Tüm Belgeler Karaman'ı Gösteriyor"

*Yönetmen Musa Kaplan; “Karaman’da sorularımın ve beklentilerimin ötesinde cevaplar buldum. Burada Yunus Emre’nin doğduğu ev var, divanı burada yazılmış, tekkesi var, imareti var. Osmanlı Arşivindeki en eski Yunus Emre belgeleri Karaman’ı işaret ediyor.”

Yönetmen Musa Kaplan, Yönetmen Yardımcısı Ayşe Nur Ardıç ile Yunus Emre belgeseli çekmek için Karaman’a geldi.

Uzun zamandan beri Yunus Emre araştırması yaptığını söyleyen Musa Kaplan, neden Karaman’da Yunus Emre belgeseli çekmek istediğine dair yaptığı açıklamasında şunları söyledi;:

“Önceki belgesellerinde beraber çalıştığı yönetmen yardımcısı bir arkadaşının Eskişehir’de Yunus Emre belgeseli çekmek için hazırlıklara başladı. Ona sordum, Eskişehir’de Yunus Emre adına ne var? Türbe, mezar, divan? Ya Osmanlı Arşivi’ndeki kaynaklar Yunus Emre için ne diyor? Ancak arkadaşım bu konularda bir şey söylemedi.

TÜM BELGELER KARAMAN’I İŞARET EDİYOR

Bu sorularımın peşine ben düştüm. Sorularım beni Karaman’a getirdi. Karaman’da sorularımın ve beklentilerimin ötesinde cevaplar buldum. Burada Yunus Emre’nin doğduğu ev var, divanı burada yazılmış, tekkesi var, imareti var. Osmanlı Arşivindeki en eski Yunus Emre belgeleri Karaman’ı işaret ediyor. Ve Yunus Emre adına en fazla belge Karaman’la ilgili olanlar.

Belgesel çekimlerimize ilk olarak Yunus Emre Camii, Zikirhanesi ve Türbesi’nden başladık. Bu konuda Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Arslan Bey’den bilgiler aldık. Yunus Emre’nin hayatını ve Yunus Emre Külliyesi’ni yerinde Yusuf Yıldırım’dan dinledik.

Bu arada ilginç tesadüflerle karşılaştık. Yunus Emre’nin soyunun bugünkü Duru sülalesiyle devam ettiğini öğrendik. Ki, en az 400 yıllık bir soy silsilesi belgeler üzerinden takip edilebiliyor.

Bu arada Yunus Emre Tekkesinin son şeyhinin torunu Talat Duru’nun müze ya da hatıra evine çevrilen iş yerini de ziyaret ettik. Burada Rahmetli Talat Duru’nun oğlu Ziya Duru’dan bilgiler aldık.

HEDEFİM BELGESELİ BİR YILDA TAMAMLAMAK

Belgesel çekimler ileriki zamanlarda İsmail Hacı Tekkesi ile devam edecek. Daha sonra Yunus Emre Divanı Karaman Nüshası üzerine program yapmayı düşünüyorum. Çekimleri bir yıl içinde bitirip belgeseli yayınlamak hedefimde.

İlgilerinden ve yardımlarından dolayı tüm Karamanlılara teşekkür ederim.”

karaman karaman haber yunus emre belgeseli