KARAMAN'DA YÜN YORGANA GERİ DÖNÜŞ BAŞLADI

TAKİP ET

30 yıldır Karaman'da yün yorgancılığı yapan Hasan Hüseyin Yayla, son 1 yıldır herkesin yüne döndüğünü aktararak, yün yorganın hazırlanışı sürecini ve meslekteki çırak sorunu anlattı.

Karaman’da 1988 yılından bu yana yorgancılık yapan Hasan Hüseyin Yayla,  mesleğinin bitme noktasına geldiğini söyledi. Fakat son yıllarda fabrikasyon yorganlardan pamuk yorganlara dönüşün başladığını aktaran Yayla, “İnsanlar yünlerini getirip yorgan diktirmek istiyor. Hazır yorganları söküp, pamuktan yaptırıyorlar. Hazır yorganın sağlıklı olmadığını söylüyorlar. Silikon yatak, yorgandan vazgeçiyor herkes, yüne dönüyor” dedi.

Yünün faydalarını açıklayan Yayla, bu faydaları şöyle sıraladı: “Yün dayanıklıdır. Uzun ömürlüdür. Yün güvenlidir. Aleve karşı dirençlidir. Alerjik değildir. Alerjik ortamların oluşması için elverişli değildir. Kir ve lekelere karşı direnir, kolayca temizlenir. Yün rahattır. Doğal yalıtıcıdır. İyi uyku sağlar. Havadaki nem oranını doğal şekilde düzenler. Yün doğaldır. Yenilenebilir bir üründür”

YÜN YORGANIN HAZIRLANIŞ SÜRECİNİ ANLATTI

Günde ortalama 10 saat çalıştığını, yaz mevsiminde sürenin daha da uzadığını, iş yetişmediği zaman ise gece de çalıştığını aktaran Yayla, “Çift kişilik bir yorganı (2 metre 25 santim boy, 2 metre en) hazırlamak 4 saatimi alıyor. 1 saat yünü dövüyorum. Geri kalan 3 saatte de sırasıyla dövdüğüm yünü ‘ranza’ dediğimiz platforma sererek yorganın boyuna göre dağıtıyorum. Sonrasında yünü yorgan kılıfına giydiriyorum. Yün kılıfın içindeyken yünün yorgana eşit dağılması için elimdeki oklavayla yünü tekrar döverek boşlukları dolduruyorum. En son aşamada ise yün kılıfın içindeki herhangi bir noktada toplanmasın diye yorganın dikiyorum. Bu şekilde günde 2 yorgan dikiyorum” dedi.

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Mesleği bıraktıktan sonra işi devredebileceği kimsenin olmadığı belirterek, meslekte artık çırak yetişmediğini Yayla, “El işleri devam etsin diye devlet destek veriyor, ama maalesef kimse heveslenip çıraklık için gelmiyor” diye konuştu.

Genç nesli işaret eden Yayla, “'İş yok' diyorlar, ama iş çok. Çalışan yok. Zanaat, kanaattir ama, ağır geliyor galiba. 'Allah bereket versin' deyip kanaat etmiyorlar. Allah hayırlısını versin.

KULLANIMDAN 15 YIL SONRA YENİDEN DÖVÜLEREK TEKRAR KULLANILIYOR

Emektar Yorgancı Hasan Hüseyin Yayla,4 kilogram yün kullandığı çift kişilik bir yorganı 175 liraya hazır ediyor. Hazırlanan yün yorganlar ise 15 yıla kadar kullanılabilirken 15 yıl sonrasında yeniden dövülüp dikilerek ilk günkü doğallığıyla kullanılabiliyor.