Karaman'da Yapımı Tamamlanan Dünyanın En Büyük Mozaik Bisküvisi Tescillendi

TAKİP ET

Karaman Tanıtım ve Turizm Derneği (KARTAP) tarafından yapılan dünyanın en büyük mozaik bisküvisi tescillendi.

Yaklaşık 20 kişilik ekiple Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Taha Akgül Spor Salonundaki zemine 3 ton olmak üzere 300 bin adet pötibör bisküvi kullanarak buğday başağı motifi çizildi.
7 gün sürecek çalışmanın ardından tamamlanan dünyanın en büyük mozaik bisküvisinin açılışı için tören düzenlendi.
Törene Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi Elvan, Devlet Eski Bakanı Işın Çelebi, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Kahraman, daire müdürleri, siyasi parti il başkanları, davetliler ile öğrenciler katıldı.
Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Duru, yaptığı konuşmada, “Canhasan 3 Höyüğü kazılarında 10 bin yaşında tarihlendirilmiş buğday taneleri bulundu. Bu bizi çok heyecanlandırdı. Tohumdan yola çıkarak Buğdayın Hikayesini oluşturduk. Yaptığımız çalışma ile 3 bin ton bisküvi kullanarak dünyanın en büyük mozaik bisküvisini oluşturduk. Çalışmamızda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 
KARAMAN’A BİSKÜVİ MÜZESİ YAPILMALI
Dernek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Osman Nuri Koçak da Karaman’a bisküvi müzesi yapılması teklifinde bulunarak, “Türkiye A şçılar ve Şefler Federasyonundaki aşçılarımızın Karaman’a yapıl gönderdiği normal insan ebatlarında bisküvi hamurundan yapılmış iki tane heykeli teslim aldık. Şuanda Belediyemizin emanetindedir. Müze için ilk harcımız bunlar olsun. İkincisi yapmış olduğumuz en büyük mozaik bisküvisinin tescil belgesini müzemize ilk harcı arasında teslim edeceğiz. KARTAP’ın bugün için hazırladığı PTT pulluğu var. Bu nüshasını da müzemize teslim edeceğiz.” diye konuştu. 
Devlet Eski Bakanı Işın Çelebi ve Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı ise yapılan çalışmada emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk; hayatını ülkesine ve milletine adayarak, içinde bulunduğu zor şartlara ve sahip olduğu sınırlı imkânlara rağmen, milletinden aldığı güçle bağımsız ve millet egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna liderlik etmiştir.
Atatürk, “Birinci vazifen; Türk istiklâlini, Türk cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” sözü ile hedeflerimizi yıllar önce çok net bir şekilde ifade etmiştir.
Milletçe birlik ve beraberlik içerisinde elde ettiğimiz kazanımlar, bu kutlu hedefe kararlılıkla yürüdüğümüzün en bariz ispatıdır.
Bugün çok şükür ülke olarak “İstikbâl Göklerdedir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten ilham alarak insansız hava araçları üretiminde Dünya’da ilk 3-4 ülkesinden biri haline gelmiş bulunmaktayız.
Aynı şekilde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi her alanda ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartmak için kadim birikimimiz ve şanlı tarihimizden aldığımız güç ve inançla bugüne kadar var gücümüzle çalıştık, bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.
ÜLKEMİZİN BİSKÜVİ ÜRETİMİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 70-80’İ KARAMAN’DA GERÇEKLEŞMEKTEDİR
Türk Dili’nin başkenti, Şeyh Edebali’nin diyarı, Yunus Emre’nin memleketi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ata yurdu Karaman’ımız, birçok tarım ürününde olduğu gibi Buğday üretimi konusunda çok elverişli, münbit ve bereketli topraklara sahiptir.
Yine ilimiz sanayisi, gıda sektöründe başta bakliyat ve bisküvi olmak üzere birçok alanda ön plana çıkmaktadır.
Ülkemizin bisküvi üretiminin yaklaşık yüzde 70-80’i Karaman’da gerçekleşmektedir.
Buğdayın bisküviye ulaşan serüvenini konu alan bu rekor denemesi ile ilimizin bu potansiyeli, gücü, kıymeti herkes tarafından bilinecek ve kadim şehrimiz Karaman her yönüyle geniş kitlelere tanıtılacaktır.
Bu çalışma ve daha önceki birçok güzel, önemli çalışma ile ilimizin tanıtımı konusunda gayretli çalışmalarından etkinliklerinden, emeklerinden dolayı Karaman Tanıtım ve Turizm Derneğine kıymetli başkanımızın şahsında tüm yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar var olsunlar.
Karamanda yaşayan her bir vatandaşımızın daha rahat ve huzurlu yaşaması için tüm kamu kurumlarımız ile bizler de gayret gösteriyoruz, emek sarf ediyoruz.
Yine Karaman’da yatırımdan üretime kadar birçok alanda gayret ettiğimiz gibi Karaman’ımızın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkartmak, var olanları tanıtmak anlamında tüm kamu kurumlarımızla gayret göstermekteyiz.
KARAMANIMIZI TÜRKİYE’NİN İLK 20 İLİ ARASINA GETİRMEKTİR
Bunların yanında yine önem verdiğimiz sizlerin de malumu olduğu üzere ilimizin kültürel değerlerini tanıtmak ve bunları tescil etmek amacıyla coğrafi işaret konusunda büyük bir çalışma göstermekteyiz.
Birkaç ay önce bir ürünü coğrafi işaret listesinde olan Karaman’ımızın şükürler olsun bir ay içerisinde coğrafi işaretli ürün sayısı 5’e çıkmıştır. Ve inşallah birkaç ay içerisinde hedefimiz, Karamanımızı Türkiye’nin ilk 20 ili arasına getirmektir. Bu anlamda gerekli bütün çalışmaları yapıyoruz.
Bu duygularla ebediyete irtihalinin 84. sene-i devriyesinde İstiklâl mücadelemizin başkumandanı, Cumhuriyetimizin bânisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile cennet vatanımız, ay yıldızlı Bayrağımız uğruna canlarını fedâ eden aziz Şehitlerimizi ve kahraman Gazilerimizi rahmetle, hürmetle ve şükranla anıyorum.
Bugün burada gerçekleştirilen ve ilimizin tanıtımına büyük etkileri olacak çalışma için emeği geçen herkese siz kıymetli misafirlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
KARAMAN TARIM VE SANAYİSİYLE ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE ÇOK DAHA İYİ NOKRALARDA OLACAK
Hazine ve Maliye Eski Bakanı Lütfi Elvan da “Karaman son 20 yılda tarım ve sanayisiyle vermiş olduğumuz yatırımlar gerçekleştirmek istediğimiz tüm bu atılımlarla sadece bölgesinin değil Türkiye’mizin yıldızı olan bir kent haline geldi. Tarımıyla sanayisiyle bir marka kent durumuna ulaştık. Son yirmi yılda firmalarımız 4500’e yakın Karaman’dan bir marka başvurusu olmuş. Karaman OSB’sine baktığımızda 11 bin kişi çalışıyor. Yapılacak yatırımlarla 20 bin istihdama ulaşması hedefleniyor. Karaman tarım ve sanayisiyle önümüzdeki süreçte çok daha iyi nokralarda olacak. 300 bin bisküvi kullanarak bir dünya rekoru kırıldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. 
Yapılan konuşmaların ardından dünyanın en büyük mozaik bisküvisi Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu tarafından tescillendi ve tescil belgesi KARTAP Başkanı Duru'ya takdim edildi. 
Daha sonra Karaman Valisi Akkoyun ve beraberindekiler mozaik bisküviye son bisküvileri koyarak tamamladılar.