KARAMAN'DA VERGİ TAHSİLATI DÜŞTÜ

TAKİP ET

Karaman'da 2015 yılında yüzde 40'ın üstünde tahsilat düşüşü yaşandığı bildirildi.

Türkiye'nin vergi tahsilatı yüzde 1.4 artsa da Anadolu'nun Kaplanları sayılacak Bursa, Antalya, Konya, Kayseri, G.Antep, K.Maraş ve Denizli gibi illerde vergi tahsilatı yüzde 25'lere varan oranda düştü.

2015'te Türkiye vergi gelirleri açısından aslında bir sorun yaşamadı. Önceki yıl 401 milyar lira olan vergi tahsilatı 407 milyara yükseldi. Ancak il bazında bakıldığında ciddi problemlerin varlığına işaret eden sinyaller kendini gösterdi. Şöyle ki sadece 10 ilde vergi tahsilatı artarken geri kalan 71 ilde Maliye vergi tahsil etmede zorlandı.

Doğu illerinde yüzde 50'leri geçen tahsilat düşüşü küçük ve vergi geliri de az olan bu illerden ziyade asıl etkisini Anadolu Kaplanları denilen 10 ilde gösterdi. Ödediği yıllık vergi 1 milyar lirayı geçen ve bu itibarla da hem ekonominin çarklarını döndüren hem de toplam vergi gelirlerinin yüzde 95'ini ödeyen 25 şehrin içindeki 10 Anadolu Kaplanı vergi gelirlerinde büyük oranlı düşüş yaşarken bu durum şehirlerin geleceğine yönelik kaygıları da artırdı.

Sanayinin önemli kentlerinden olan bu 25 ilden geri kalan 10 ilde de gelirde küçük düşüşler yaşandı. İstanbul'da tahsilat hemen hemen aynı kaldı. İzmit'te yüzde 20'lik artış olurken Ankara, İzmir, Adana ve Zonguldak vergi tahsilatı yükselen iller oldu.

KRİZE KARŞI SAVUNMASIZ

Türkiye'nin vergi gelirlerini kurtaran bu illerin dışında sanayinin lokomotiflerinden olan Bursa'da yüzde 13'lük düşüş yaşandı. Bursa'da tahakkuk eden verginin yani Bursalıların devlete toplam borcunun yüzde 65.3'ü ödendi. Sakarya, Manisa ve Denizli'de sırasıyla yüzde 29, yüzde 14 ve yüzde 26.6'lık tahsilat gerilemesi Batı illerindeki sorunu ortaya koyan rakamlar oldu.

Anadolu'nun kalbindeki Konya'da yüzde 10 ve Kayseri'de de yüzde 14.3'ü bulan tahsilat azalmasını Suriye'den dolayı sorun yaşayan Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki yüksek oranlı sallantılar izledi. Eskişehir'deki yüzde 13'lük gerileme de adı,Anadolu Kaplanları arasında anılan illerde yaşanan sorunu perçinleyen başka bir gelişme oldu. 2015'te ekonominin yeterince büyüymediği ortamda vergi tahsilatındaki bu gerileme Anadolu illerinin krizler karşısında aslında ne kadar savumasız olduklarını da oraya koydu.

DOĞU'DA TAHSİLAT ORANI YÜZDE 33,7'YE KADAR DÜŞTÜ

Maliye'ye olan vergi borcunun ödenen vergiye oranı olan tahakkuk/ tahsilat oranına bakıldığında tablo biraz daha netleşiyor. Öyle ki bazı illerde 2014'e göre neredeyse yarı yarıya düşüşler yaşandı. Yani önceki yıl 100 liralık borcunun 70 lirasını ödeyen illerde tutar 35 liraya kadar indi. Türkiye'de 2015 yılı tamamında vergi borcunun yüzde 83'ü ödendi. Bu oran önceki yıl yüzde 55'ti.

Yani 2 puanlık bir gerileme söz konusu. İllere baktığımızda ise durumun biraz daha vahim olduğu görülüyor. Örneğin Van'da geçen yıl yüzde 51 olan tahukkuk/ tahsilat oranı yüzde 33'e geriledi. Mardin, Hakkâri, Şırnak'ta da benzer durum meydana geldi. Vergi borcuna en az riayet eden 20 ilin 10'u Doğu'dan 10'u Batı'dan çıktı.

KARAMAN’DA YÜZDE 40'IN ÜSTÜNDE TAHSİLAT DÜŞÜŞÜ YAŞANDI

Küçük illere bakıldığında tahsilat düşüşünde elbette Doğu illeri başı çekiyor. Ancak ilginç bir şekilde ilk sırayı yüzde 77'lik tahsilat düşüşü ile Kırıkkale alıyor. Bu şehirdeki gerilemenin Makine Kimya Endüstrisi kaynaklı olabileceği tahmin ediliyor.

Şırnak ve Adıyaman'da yüzde 55 ve Mardin'de yüzde 45 gerileyen tahsilat Doğu illerindeki sorunu ortaya koydu. Ancak yine yüzde 40'ın üstünde tahsilat düşüşü olan Karaman ve Karabük dikkat çeken Batı illerinden oldu.

TUNCELİ DESTANI DEVAM EDİYOR

Borcuna en sadık il Kocaeli oldu. Kocaeli 100 liralık verginin 92 lirasını devlete ödedi. Fakat bu konuda destan yazan il Tunceli. Doğu'da olmasına ve gelirinin de düşük olmasına rağmen Tunceli hemen hemen Kocaeli kadar borcuna sadık kaldı.

Kredi kartı, banka borçları konusunda da en sorunsuz il olan Tunceli, tahakkuk tahsilat oranı yüzde 91.7 ile yüksek ikinci il oldu. Türkiye'nin dev şehri İstanbul ile üç büyüklerden birisi olan İzmir'de de vergi tahsilat oranı yüksek oldu.