KARAMAN'DA TERZİLİK BİTTİ ARTIK YAMACILIK OLDU

TAKİP ET

KARAMAN İl Merkezde 12 yaşında başlayarak 40 yıldır terzilik mesleğini devam ettiren 52 yaşındaki..

KARAMAN’DA TERZİLİK BİTTİ ARTIK YAMACILIK OLDU

KARAMAN İl Merkezde 12 yaşında başlayarak 40 yıldır terzilik mesleğini devam ettiren 52 yaşındaki Ali Yavuz, içinde bulunduğumuz çağın koşullarına yenik düştüklerini belirterek terzilik mesleğinin küçük çaplı tamirat mesleğine dönüştüğünü söyledi.
    “12 YAŞINDA ÇIRAK OLDUM”
     Karaman’ın ilk terzilerinden Tevfik Yavuz’un da oğlu olan Ali Yavuz mesleğe 12 yaşında başladı.
    Babasının terzi dükkânında çırak olarak mesleğe başladığını anlatan Ali Yavuz; “İlkokul sonlarına doğru mesleğe girdim. İlk ustam babam oldu. 
Aradan 40 yıl geçmiş. Halen terzilik işi yapıyorum. Mesleğin neredeyse yarım asra dayandı.
    “MESLEĞİMİZİN GEÇMİŞİNİ ÖZLÜYORUZ”
    Çocuk yaşta öğrendiği terzilik mesleğini sürdürmeye devam ettiğine dikkat çeken Ali Yavuz, “Terzilik emek ve alın teri gerektiren bir meslek. Terzi sanatkara denir. Eskiden terzi çoktu ama konfeksiyon azdı. Karaman’da konfeksiyoncu yok denecek kadar azdı. O dönemlerde hep sipariş üzerine çalışırdık” dedi.
    Artık konfeksiyonlar açıldı. Şimdilerde konfeksiyonlardan alınan elbiselerin ufak tefek düzeltmeleriyle uğraşıyoruz” diyen Ali Yavuz;
    “Ütü yapıyoruz paça yapıyoruz, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Vatandaş artık seri üretim elbiseleri tercih ediyor. En önemli olan mevzu ise artık sanatkar yetişmiyor bu meslekte. Terzilik bitti, terzi artık yamacı oldu”dedi.
    “ÖNCE İŞİ SEVECEKSİN”
    12 yaşında çırak olarak başladığının altını çizen Ali Yavuz;
    “İlk ütü yapma dikiş yapma derken işi öğrendim. Yıllar akıp geçiyor. 40 yıl gibi bir ömür bu meslekte bitip gidiyor. Bu mesleği çok sevmiştim. Bir sanat, bir meslek öğrenmek istiyorsan seveceksin o işi Çıraklıktan sonra kendi dükkanımı açtım ve halen devam ettiriyorum” dedi.
    “GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR, AMA BUNA DA ŞÜKÜR”
    Terzilik mesleğinde 40 yılı aşan ve bugünlere gelen ve ömrü yettiğince mesleğini sürdürmek isteyen terzi Ali Yavuz, 
    “Şimdi yanımda meslektaşım ağabeyim İzzet Kocaer ile birlikte “Uzaltma-Kısaltma” diye bilinen hazır giyim ürünleri ile yama, ütü ve yırtık ile fermuar dikimlerini yapıyoruz. İşyerimiz kira, gelir gideri karşılamıyor. Ama buna da şükür. 
    Eskiden takım elbise diktirmek moda idi. Klasik ve kaliteli takımlar insanların vazgeçilmeziydi. Tabi zamanla bu takım elbise dikme işi de neredeyse yok oldu. 
    Bizler yurtdışında da çalıştık. Ama gurbette işler daha iyiydi.  Birçok eleman yetiştirdim, ama şimdilerde çırak bile yetişmiyor. Kendi başımıza çalışıp ekmeğimizi kazanıyoruz.