KARAMAN'DA SUDURAĞI ÇİFTÇİSİNİN PANCARI TARLADA KALDI

TAKİP ET

Karaman ve Konya'daki çiftçinin, tarlada kalan pancarı hakkında açıklamalarda bulunan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği Başkanı Ahmet Bestil, 'Özelleştirilmeler, çiftçinin haklarını kaybetmesine neden oluyor' dedi.

2018 yılında da aralarında maden ocakları ve şeker fabrikalarınızda bulunduğu 320 ihale ile özelleştirme yapıldı.  Özelleştirmeler sonucu Karaman’ın Sudurağı Beldesinde pancar üreticisinin pancarı, şeker fabrikalarının alımları geç yapması sebebiyle tarlada kaldı. Ekimden önce verilmesi gereken desteklerin, çiftçi tarlaya girdikten sonra verilmesi de çiftçinin belini büküyor.

Özelleştirilen şeker fabrikalarının geç alım yapma sebebini açıklayan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği Başkanı Ahmet Bestil, Ürünler devamlı tarlada kalıyor, alımlar geç yapılıyor, ekimden önce verilmesi gereken destekler çiftçi tarlaya girdikten sonra açıklanıyor çünkü depolar dolmasın, depoda değil tarlada fire versin istiyorlar. Kendilerinde kayıp olmasın, çiftçi de fire olsun diye bunu tercih ediyorlar. Hem de alım yaparken firesini düştükleri halde. Örneğin, bir milyon pancar alsalar yüzde 5 fire verse 50 bin ton fire oluyor. Bu fire aslında daha fazlada olur. Pancar bekledikçe fire verir. Alım yapılmadıkça çiftçinin pancarı tarlada fire veriyor" diye konuştu.

Çiftçinin özelleştirme ile birlikte çeşitli zararlara da uğradığını anlatan Bestil, “Kooperatiflerde çiftçiye nakliye katkısı da verilir. Özel olduğu için nakliye desteği de verilmiyor. Çiftçi, tarladan fabrikaya ürünü kendisi götürüyor ve bu masrafta kendisine bir yük olarak kalıyor. Özelleştirilen fabrikalar diğer fabrikalara nazaran şeker oranını biraz daha düşük gösteriyor. Şeker oranı olan poları 17-18 yerine 16 gösterebiliyor. Her poların değeri katlanıyor ve çiftçinin kazancı düşüyor” dedi.