Karaman'da Şimdi Lavanta Hasat Zamanı

TAKİP ET

Türkiye genelinde son yıllarda üretim sahası genişleyen Karaman’da ekimi yapılan, rengi ve kokusuyla alternatif tarımın en güzide ürünü lavantada hasat başladı.

Karaman’da üreticiler kurak alanda alternatif ürün  olarak yetiştirmesi için Karaman Ziraat Odası olarak ilimizde üretimi için yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yaptığı açıklamada, "İl Özel İdaremiz’in %75 hibe destekli dağıtılan 202 bin lavanta fidesi ekildiğini  ve bunun başlangıç olarak üreticilerimiz için   büyük önem arzetmektedir.

Üreticimiz değerli hocam Mahmut Öztürk ve oğlu Salih Burak Öztürk tarafından yaklaşık 40 dekar alanda Göztepe Köyünde ekilen ilk ürünün hasadını almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Lavanta Hasatı sabah saat 05 -10 arası yapılmaktadır. Çünkü hava sıcakken çiçekler döküldüğü için kesim yapılmıyor.

Üreticimiz Salih Burak ÖZTÜRK, Karaman Organize Sanayi Bölgesinde kurduğu damıtma tesisinde  kendinin ve üreticilerimizin yetiştirdiği ürünün  lavanta yağı üretimini hasat ile birlikte kendi tesisinde damıtma işlemini yapmaktadır.

"Lavanta’nın Yağı Da Değerli"

Bilimsel adı Lavandula Angustifolia olan ve tarihi milattan önceye dayanan lavantanın 15 yıldan fazla ekonomik ömrü olması sebebiyle ikinci yıldan itibaren ekonomik verim elde ediliyor. Gerek farklı ülkelerdeki çalışmalara gerekse ülkemizdeki verilere bakıldığında lavanta ekili alandan dekardan 4 ila 12 litre lavanta yağı elde ediliyor. 

Ayrıca hasat sonrası en önemli verilerden biri de elde edilen uçucu yağın kalitesidir.Yaş çiçek olarak dekar başına 400- 600 kilogram arasında ürün alınmaktadır" dedi.