Karaman'da Sığınmacılar Kovid-19 İle Mücadele İçin Sabun Üretiyor

TAKİP ET

Sığınmacılar ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere doğal sabun üretiyor

Karaman'da yaşayan sığınmacılar, Yunus Emre Kültür Vakfı tarafından hazırlanan proje kapsamında Kovid-19'la mücadele sürecinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmak üzere doğal sabun üretiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), resmi kurumların iş birliği, koordinasyonu ve ortaklığı ile yerel sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde 9 ildeki 12 atölyede Türk ve sığınmacı gönüllü sığınmacılar tarafından sabun, maske ve yüz siperliği üretim projesi başlattı.

Proje kapsamında Ankara, Mersin, Van, Tokat, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Trabzon ve Karaman'da çalışma yapıldı.

Bu kapsamda Karaman Yunus Emre Kültür Vakfı'nda da atölye kurularak 4 sığınmacı, haftada 2 bin doğal sabun üretmeye başladı. Projenin devam etmesi halinde sığınmacılar meslek öğrenerek ihtiyaç sahibi mülteci ve Türk vatandaşlarına sabun üretimi yapacaklar. 

Karaman Yunus Emre Kültür Vakfı Proje Sorumlusu Mehmet Kayatürk, yaptığı açıklamada, UNHCR ile yapılan proje çerçevesinde sabun üretimine başladıklarını, şuanda proje kapsamında Afganistan, Somali, Yemen ve Filistin’den gelen sığınmacıların projede yer aldıklarını açıkladı.

Kayatürk, "Sabunun hammaddesini temin ettik. Bu sabunun karışımını yaparak üretime başladık. Katı sabun haline getirerek evde kullanılmak üzere paketlemesini yapıyoruz. Burada sığınmacı kardeşlerimizin ürettiği sabunları kentteki mültecilere ücretsiz bir şekilde dağıtımını yapıyoruz. Sığınmacılar hem mülteciler için sabun üretirken hem de meslek sahibi oluyorlar." dedi.

Yabancı Uyruklu Galal Nasser Musaed Al-Reyashi ise Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı kullanarak doğal sabun yaptıklarını belirterek, yapılan sabunları mülteci kardeşlerine ücretsiz şekilde dağıtacaklarını belirtti.