Tarımın yaygın yapıldığı bereketli topraklara sahip kentte, çiftçiler büyük emeklerle yetiştirdikleri pancarın hasadı yaklaşık bir aydır sürüyor.
Daha önce elle sökümü gerçekleşen pancar günümüz teknolojisiyle artık özel makineler ile sökümü gerçekleşiyor.
Şeker pancarları yığınlar halinde toplanıp talebe göre kamyonlarla fabrikaya veya pancar alın noktalarına gönderiliyor.
Karaman’da halen kota fazlası pancarlarla birlikte yaklaşık 200 bin ton civarı teslim edilmemiş pancarın olduğu öğrenildi.
Pancar üreticisi Selahattin Semen, şeker pancarı üretiminin meşakkatli ve zahmetli olduğunu belirtti.
Semen, “Şeker pancarı sökümü mesaimiz devam ediyor. Pancar göründüğü gibi sofralarımıza tatlı şeker olarak gelse de üretim aşaması oldukça meşakkatli ve zor. Aslında çok kolay üretilen bir şey değil. Bu yıl verimimiz oldukça iyi. Herkese bereketli bir sezon dilerim” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılı için pancar alım fiyatını 1.855 TL olarak açıklamıştı. Verimden dolayı üretim fazlası olan C-Kotası pancar fiyatında ise henüz bir açıklama yapılmadı.
Yorumlar
Kalan Karakter: