KARAMAN'DA NEOLİTİK ÇAĞ'A GİDEN YOLCULUK YARIM KALDI

TAKİP ET

Bundan 4 yıl önce Karaman için tarihi önem taşıyan kazı çalışmalarında Neolotik Çağ'a uzanması tahmin edilen bulguların devamına yönelik çalışmalar yarım kaldığı gözlendi


    Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığında Karaman ilinin Ekinözü Köyü'ne 3 kilometre uzaklıkta olan Derbe Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşılmıştı.
    Derbe'de Neolitik Çağ
    O dönemde kazı çalışmalarını yürüten Yrd. Doç. Dr. Tekocak, Kazılarda ortaya çıkan seramiklerin daha çok Demir Çağı, Hellenistik ve Roma Dönemi uygarlıklarına ait olduğunu tespit ettiklerini belirtmiş ve höyükte çok uzun bir süreçte yerleşimin devam etmiş olabileceğini öngörmüşlerdi.
     Ele geçen az sayıdaki seramik örneklerden bu höyükteki yaşamın MÖ 8000-5500 yıllarına yani Neolotik Çağ'a (Cilalı Taş Devri) kadar gidebileceğini düşündüklrini ifade eden Tekocak, 8 arkeolog ve 10 işçiyle 4x4 m ölçülerinde 19 adet sondaj çukurunun açarken bu sondajlardan önemli bulgulara ulaşılmış kazılarda mimari kalıntıların yanı sıra, mezarların ve çok sayıda pişmiş topraktan yapılmış kap-kacak, cam ve metal obje gün ışığına çıkmıştı.
    Kazı çalışmaları ile birlikte ortaya çıkan yapı kalıntılarının yoğun şekilde tahribata maruz kalmış olması nedeniyle işlevlerini ve plan tiplerini kesin olarak tespit edebilmek şu an için çok güç görünmekle birlikte burada muhtemelen depolama ve yaşam alanı olarak kullanılmış mekanların olduğu söylenebilirken, Kazılarda Neolitik Çağ'a kadar uzanabilecek önemli bulgulara ulaşılmıştı.
    SONUCU MERAK EDİLDİ
    Çalışmalar arasında en önemli kalıntıların ardından çıkan pişmiş toprak, cam ve metal buluntular kayıt altına alınarak laboratuar çalışmaları yapıldı.
    Ele geçen seramiklerin daha çok Demir Çağı, Hellenistik ve Roma Dönemi uygarlıklarına ait olduğunu, dolayısıyla da höyükte çok uzun bir süreçte yerleşimin devam etmiş olabileceğini, ele geçen az sayıdaki seramik örneklerden de bu höyüğün Neolitik Çağ'a (Cilalı Taş Devri) kadar da gidebileceğini kanısına varıldı. Ancak yapılan kazılar ve laboratuar çalışmalarının ardından Buranın Derbe Antik Kenti olduğunun kanıtlanması için çalışma sonuçları çok yavaş ilerlediği gözlendi. 
    Çalışmaların doğrulanması halinde ise bölgenin Hıristiyanlar için önemli olan bir Antakya veya Efes kadar ilgi görebileceği tahmin ediliyor.