Karaman'da Mahalli Çevre Kurulu toplandı

TAKİP ET

Karaman'da Mahalli Çevre Kurulu, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca Başkanlığında toplandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda şu kararlar alındı:

İlimiz Mahalli Çevre Kurulu, Vali Adına Vali Yardımcısı Mustafa Karaca Başkanlığında 16/02/2024 tarihinde Cuma günü saat:16.00’da İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda kurul üyelerinin katılımıyla toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.

GÜNDEM1:

İlimizde 2024 yılında uygulanacak olan Tıbbi Atık ve Kimyasalla Muamele Görmüş Patolojik Atıkların Bertaraf Ücretlerinin Belirlenmesi.

Madde 1- Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıkların ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili esaslar 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ile belirlenmiştir.

Yönetmeliğin Atık Bertarafında Mali Yükümlülük başlıklı 24.Maddesinde “Sağlık kuruluşları, ürettikleri atıkların toplanması, taşınması, sterilizasyonu ve bertarafı için gereken harcamaları, bertaraf edene ödemekle yükümlüdürler. Ücretin ödenmemesi tıbbi atıkların bertarafı için bir engel oluşturmaz. Tıbbi atık bertaraf ücretinin ödenmemesi durumunda, bu bedel 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre sağlık kuruluşlarından tahsil edilir hükmü bulunmaktadır.

Aynı yönetmeliğin Genel İlkeler başlıklı 5.Maddesinin (f) bendinde tıbbi atıkların toplanması, taşınması, sterilizasyonu ve bertarafında uygulanacak ücret mahalli çevre kurulu tarafından belirlenir hükmü bulunmaktadır. Mahalli Çevre Kurulu Kararıyla alınan kararlar ilan edilerek Bakanlığa bildirilir.

Tıbbi atık bertaraf ücretinin tespitinde, oluşan atığın gideceği sterilizasyon ve/veya bertaraf tesisine taşıma mesafesi ile sterilizasyon ve/veya bertaraf maliyetleri göz önüne alınır.

Aynı yönetmeliğin Belediyelerin Yükümlülükleri başlıklı 8.Maddesinin 3. Bendinde “Tıbbi atık işleme tesislerinin bulunduğu illerdeki merkez ve tüm ilçe belediyelerinde oluşan tıbbi atıklar ildeki tıbbi atık işleme tesisine gönderilir.” hükmüne istinaden İlimizde oluşan tıbbi atıkların;

İlimiz katı atık düzenli depolama sahası içinde faaliyet gösteren Vertisa Çevre Teknolojileri İnş. Reklam Dan. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından toplanarak bertaraf edilme bedellerinin 01.01.2024 tarihinden itibaren aşağıdaki tabloda verildiği üzere uygulanmasına;

 

Tıbbi Atık Üreticileri

2024 Yılı Toplama, Taşıma, Bertaraf Ücreti

1

Karaman Merkez ve Kâzımkarabekir, Ayrancı İlçeleri ile Akçaşehir ve Sudurağı Belde Belediyeleri

(20,00 ₺/kg) + KDV

2

Ermenek, Başyayla, Sarıveliler İlçeleri ile Göktepe, Kazancı ve Güneyyurt Belde Belediyeleri

(22,86 ₺/kg) + KDV

3

Kimyasalla muamele görmüş Patolojik Atıklar (60 lt’lik fıçılarda teslim edilmek şartıyla)

(76,19 ₺/kg) + KDV

4

İlimizde az miktarda (25 kg/ay dan az) tıbbi atık üreten ambulans hizmetleri, fizik tedavi merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, doktor muayenehaneleri, diş ve ağız sağlığı muayenehaneleri, sağlık kabinleri vb., bakımevleri ve huzurevleri, hayvan hastaneleri, veteriner poliklinikleri ve muayenehaneleri, akupunktur merkezleri, güzellik, kulak delme ve dövme merkezleri.

25 kg’ı aşan kısmı (20,00 ₺/kg) + KDV kilogram fiyatı üzerinden tahsil edilecektir.

(250 ₺/ay) + KDV

GÜNDEM2:

İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı’nın Bazı Maddelerinin Güncellenmesi.

Madde 2- 12/07/2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği’nin 8. Maddesi (a) bendinde “II Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planının Mahalli Çevre Kurulu tarafından belirlenecek komisyonca hazırlanmasını, gerekli görmesi halinde revize edilmesini ve mahalli çevre kurulunda karara bağlanmasını sağlar. ” hükmü yer almaktadır.

Bu bağlamda, İlimizde 13/11/2020 tarih 2020-03/99 sayılı Mahalli Çevre Kurulu kararı ile onaylanan Karaman İli Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı’nın Tablo 2.4. İl Genelinde Bina Yerleşkelerin SAY Ek-1 Kapsamında Değerlendirmesi, 2.5 İl Genelinde Faaliyet Gösteren Atık İşleme Tesisleri, 3.2 Sıfır Atık Yönetim Sistemine Geçiş Planlaması kısımlarının ekte yer alan haliyle revize edilmesine,

2 (İki) madde ve 2 (iki) sayfadan oluşan Karaman İli Merkezi ve Tüm İlçelerinde 2024 yılında uygulanacak olan “Tıbbi Atık Toplama, Taşıma ve Bertaraf Ücretinin” belirlenmesi ve İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı’nın Bazı Maddelerinin Güncellenmesi konulu maddelerin yukarıda belirtildiği şekilde uygulanmasına;

OY BİRLİĞİ ile karar verilmiştir.

EK-1 İL SIFIR ATIK YÖNETİM SİSTEMİ PLANI REVİZYONU

Tablo 2.4 İl Genelinde Bina Yerleşkelerin SAY Ek-1 Kapsamında Değerlendirmesi

Kurum Türü

İldeki Toplam

Sayı

Sıfır Atık Belgesi alan sayı

Gerçekleşme

Oranı

300 Ve Üzeri Konuta Sahip Siteler

4

4

100

Akaryakıt istasyonları ve Dinlenme Tesisi

53

50

94

Alışveriş Merkezi

1

0

0

Belediye

11

9

78

ÇED Yönetmeliği Ek-1 Listesinde Yer Alan Sanayi Tesisi

20

20

100

ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesinde Yer Alan Sanayi Tesisi

50

48

96

Eğitim Kurumu ve Yurtlar

315

125

37

İl Özel İdaresi

1

1

100

Kamu Kurum ve Kuruluşu

83

83

100

Konaklama İşletmeleri

19

5

26

Organize Sanayi Bölgesi

1

1

100

Sağlık Kuruluşu

53

24

45

Tren ve Otobüs Terminali

2

0

0

Zincir Marketler

111

104

94

Kafeterya ve Restoranlar

123

0

0

Kargo şirketleri

34

5

14

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamında ambalajlı ürün satışı yapan yerler

1

1

100

Serbest Bölge, Sanayi Siteleri

4

0

0

2.5 İl Genelinde Faaliyet Gösteren Atık İşleme Tesisleri

Toplama Ayırma Tesisleri (3 adet);

    Yunus Emre Geri Dönüşüm Özel Eğitim Hizm. San. Tic. Ltd. Şti. (Tip 2)

    Karaman Başaran Geri Kazanım San. ve Tic. Ltd. Şti. (Tip 3)

    Mustafa Kaya (Tip 3)

Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisleri (4 adet);

    Enpa Orman Ürünleri Ticaret Limited Şirketi

    Füze Nakliyat İnşaat Tadilat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi

    Servet Arı

    Mustafa Altundaş

Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi bulunan 22 adet tesis (Hurdacılar)

Vertisa Çevre Teknolojileri İnşaat Reklam Danışmanlık İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi - Karaman Şubesi tarafından işletilen 1 adet Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi,

Kanatlı hayvan atıklarının bertaraf edildiği Karaman Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. tarafından işletilen hayvansal atıklardan ve taze bitkilerden biyogaz (elektrik) ve gübre üretim tesisi bulunmaktadır. Geçici olarak faaliyetini durdurmuştur.

İlimizdeki katı atıkların toplandığı 1 adet katı atık düzenli depolama tesisi,

-Taşeli bölgesinden toplanan katı atıklar ise Ermenek İlçesi’nde bulunan Atık Transfer İstasyonunda toplanmakta ve İl merkezinde bulunan katı atık düzenli depolama tesisine getirilerek bertarafı sağlanmaktadır.

Tablo 2.5 İl Genelinde Faaliyet Gösteren Atık İşleme Tesisleri

İlde Faaliyet Gösteren Atık İşleme Tesisleri

Sayısı

Toplam Kapasitesi (t/yıl) - (adet/yıl)

Toplama Ayırma Tesisi

3

32.040

Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi

4

2.246 - 526.800

Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisi (Hurdacı)

22

-

Düzenli Depolama Tesisi

1

-

Atık Transfer İstasyonu

1

10.230

Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi

1

280

3.2 Sıfır Atık Yönetim Sistemine Geçiş Planlaması

Sıfır atık yönetim sistemine geçiş için belirlenen il, strateji doğrultusunda; mahalli idareler ile bina ve yerleşkelerden, Sıfır Atık Yönetmeliğinin genel ilkeleri esas alınmak sureti ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve İl Sıfır Atık Yönetim Sisteminin hedeflerine uygun çalışmalarda bulunması beklenir. Bu sürecin, Mahalli Çevre Kurulu aracılığı ve koordinasyonu ile yönlendirilmesi ve desteklenmesi önemlidir.

Bu süreçte Sıfır Atık Yönetmeliği Ek-1 inde belirtilen kurum ve kuruluşlarca aşağıda belirtilen ve yönetmeliğin Ek-3 ünde yer alan hükümlere riayet edilerek Sıfır Atık Yönetim Sisteminin kurulması, sonrasında Entegre Çevre Bilgi Sistemine kayıt yaptırılarak Sıfır Atık Uygulamasının eklenmesi, bu uygulama üzerinden başvuru yapılarak Temel Seviye Sıfır Atık Belgelerinin alınması ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir.

Bu kapsamda yerel yönetimler (Belediyeler ve İl Özel İdaresi) hem binaları için, hem de yerel yönetim bazında olmak üzere iki ayrı sıfır atık belgesini almaları gerekmektedir.

Sıfır Atık Yönetim Sisteminin kurulabilmesi ve sürekliliğinin sağlanabilmesi için aşağıdaki kriterler yerine getirilmelidir.

Her bir Mahalli İdare tarafından; (Belediyeler ve İl Özel İdareleri)

    Konutlardan tehlikesiz nitelikteki geri kazanılabilir kağıt, cam, metal, plastik atıkların diğer atıklardan ayrı olacak şeklinde en az ikili olmak üzere toplanması veya toplattırılması gerekmektedir.

    Cadde, sokak ve kamuya açık alanlara geri kazanılabilir atıklar ve diğer atıklar şeklinde en az ikili olmak üzere, atıkların ayrı biriktirilmesi için kolay ulaşılabilir yerlere yeterli sayı ve kapasitede biriktirme ekipmanı yerleştirilmelidir.

    Cadde, sokak ve kamuya açık alanlara ihtiyaca göre atık cam kumbaraları yerleştirilmelidir.

    Evlerden kaynaklanan atık ilaçların toplanması için atık ilaç biriktirme ekipmanı temin edilmelidir.

    Tekstil/giysi atıklarının toplanması amacıyla kumbaraların yerleştirilmesi ve bu atıkların yeniden değerlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmelidir.

    Bakanlığın belirlemiş olduğu esaslara uygun şekilde Atık Getirme Merkezi/Merkezleri ve toplama noktaları kurularak faaliyete başlamış olmalıdır.

    Atıkların toplanması amacıyla toplama programının belirlenmesi ve halkın bilgilendirilmesi, bu program çerçevesinde atıkların toplanması veya toplattırılması, sıfır atık yönetim sistemi kapsamında vatandaşın bilgilendirilmesi, hizmet kalitesinin artırılması ve sorunların çözümüne yönelik mobil iletişim hattı kurulması, Bakanlıkça hazırlanan mobil uygulamalara dahil olunması gerekmektedir.

    Toplama noktaları ve atık getirme merkezlerinde biriktirilebilecek atık pil, bitkisel atık yağ, atık elektrikli ve elektronik eşya, atık ilaç gibi atıklar ile büyük hacimli atıkların buralara getirilmesine veya yerinden alınmasına yönelik planlama, bilgilendirme ve yönlendirme yapılmalıdır.

    Toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde, gıda israfının önlenmesi amacıyla önlemlerin alınması ve oluşan gıda atıklarının geri kazanımının sağlanması amacıyla kaynağında ayrı biriktirilmesine yönelik sistem oluşturulmalı, biyo-bozunur atıkların ayrı toplanarak geri kazanımı konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. (Kompost, biyometanizasyon, vb.)

    Sorumluluk alanında uygulanan sıfır atık yönetim sistemine ilişkin veriler kayıt altına alınmalıdır.

    Sıfır atık yönetim sisteminin uygulanması konusunda farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

    İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planına uyulmalıdır

    Her bir bina ve yerleşke grubu için;

    Oluşan tehlikesiz nitelikteki geri kazanılabilir kağıt, cam, metal, plastik atıkların diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmelidir.

    Oluşan atık pil, bitkisel atık yağ, atık elektrikli ve elektronik eşya ile diğer geri kazanılabilir atıklar ayrı olarak biriktirilmelidir.

    1. ve 2. kriterlerde belirtilmeyen tehlikesiz ve tehlikeli özellik gösteren diğer atıklar ile tıbbi atıklar ilgili mevzuatına uygun olarak biriktirilmelidir.

    Biyo-bozunur atıkların, yoğun oluşum gösterdikleri çay ocakları, kafeterya, yemek hazırlama veya yemek servisinin yapıldığı yerler gibi noktalarda ayrı olarak biriktirilmelidir.

    Biriktirme ekipmanlarında renk kriterine uyulması, atığa özgü bilgilendirici işaret veya yazılar yer almalıdır.

    Tüm biriktirme ekipmanları ihtiyaca ve ilgili mevzuatında verilen kriterlerine uygun hacim, adet ve özellikte olmalıdır.

    Biriktirilen atıklar ilgili idarenin toplama sistemine ve/veya izin ve/veya çevre lisansı bulunan atık işleme tesislerine teslim edilmek üzere, oluşturulan geçici depolama alanında toplanmalıdır.

    Sıfır atık sorumluları tarafından diğer personellere sıfır atık yönetim sistemine ilişkin gerekli bilgilendirme eğitimleri verilmelidir.

    Çevre Kanunu ve bu Kanun kapsamında hazırlanan mevzuat doğrultusunda almakla yükümlü olduğu izin ve/veya çevre izin/lisansları bulunmalıdır.

    Depozito kapsamındaki ürünlerin satışını gerçekleştiren satış noktaları; tüketiciler tarafından iade edilmek istenen depozitolu ürünlerin geri alınması ve toplanması amacıyla Bakanlıkça esasları belirlenen depozito yönetim sistemine katılım sağlamalı ve uygulamalıdır.

Sıfır Atık Yönetmeliğinin genel ilkeleri esas alınarak, mahalli idareler ile bina ve yerleşkelerin sıfır atık yönetim sistemine geçişlerinde ayrı ayrı gerçekleştirilen çalışmaların İl sıfır atık yönetim planı ile uyumu ve birlikteliğin sağlanması, Mahalli Çevre Kurulu aracılığı ve koordinasyonu ile sağlanır.”

Karaman toplantı