Karaman'da kaç evcil hayvana çip takıldı? 

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın evcil hayvanlara mikroçip takılarak kayıt altına alınmasına yönelik uygulaması sona erdi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, evcil hayvanların sokağa terk edilmelerini önlemek amacıyla kedi, köpek ve diğer hayvanların kimliklendirilmesini zorunlu kılmıştı.
Evcil hayvanlar, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi(PETVET) ile kayıt altına alınıyor. Aşı takibi ya da kaybolan hayvanın sahibine kolayca ulaşmayı sağlıyor. Mikroçip uygulaması 1 Ocak 2021 tarihinde başladı ve 31 Aralık 2022 tarihinde sona erdi.
Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.
KARAMAN'DA KAÇ EVCİL HAYVAN KAYIT ALTINA ALINDI?
Gazetemizin edindiği bilgilere göre, Karaman'da 9 binin üzerinde çip taktırmak için beyan verildiği öğrenildi. 
1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayan uygulama ile Karaman’da 1670 kedi, 1665 köpek olmak üzere toplam 3335 hayvan kayıt altına alındı. 
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 6 aya kadar kedi ve köpekler ceza uygulamadan kayıt altına alınabilecek.
MİKROÇİP NEDİR?
15 karakterli kimlik numarası bulunan mikroçip, birbirinden farklı ve her biri tek bir hayvana aittir. Pirinç tanesi büyüklüğündedir ve deri altına enjekte edilir.
PETVET KAYIT İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Evcil hayvanlar için çipler hem il, ilçe müdürlüklerinde hem de veteriner hekimlikleri ile kliniklerde taktırılabiliyor.