Karaman'da İtikafa Girilecek Camiler Belli Oldu

TAKİP ET

Karaman İl Müftülüğü, kentte itikafa girilecek camileri belirledi.

Belirlenen camiler şu şekilde:
Cafer-i Sadık Camii (Yenişehir Mahallesi), Hz. Ebubekir Sıddık Camii (Cumhuriyet Mahallesi) Sarıkeçiliker Camii (Başakşehir Mahallesi), İmaret Camii (İmaret Mahallesi), Zinnureyin Camii (Hisar Mahallesi), Şeyh Şamil Camii (Hürriyet Mahallesi), Veysel Karani Camii (Fatih Mahallesi), Tapucak Mh. Tartan Camii (Mansurdede Mahallesi), Akçaalan Yeni Camii (Akçaalan Köyü), Dere Köyü Cami (Dere Köyü), Pınarbaşı Köyü Meydan Camii (Pınarbaşı Köyü), Lale Köyü Özalan Mh. Fatih Camii (Lale Köyü Özalan Mevkii), Yeşildere Köyü Alifakı Camii (Yeşildere Köyü), Çatak Köyü Camii (Çatak Köyü).
İtikâf nedir, nasıl yapılır?
Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).
Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77).
Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 290). Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291).
Şâfiî mezhebine göre ise, mescid dışında itikâf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar. Zira Hz. Peygamberin (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir (Müslim, İtikâf, 6). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir (Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 350; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 658-662).


karaman itikaf karaman camileri İtikâf nedir nasıl yapılır nasıl yapılır