KARAMAN'DA İNTİHARA KARŞI FARKINDALIK ÇALIŞMALARI ARTTI

TAKİP ET

Karaman'da intihara karşı farkındalığı artırmak ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla stantlar açıldı.

 Psikolog Mine Çalış, intihar davranışında risk faktörlerinin ve sebeplerin çok çeşitli olması nedeniyle önleme çalışmaları için çok boyutlu bir yaklaşım gerektiğini ve bu konuda sağlık çalışanlarının dışında birçok kurumun da ortak çalışması gerekeceğini belirtti.
    Çalışmaları değerlendiren Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü;
    “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Eylül tarihi, tüm dünyada insan hayatını tehdit eden intihar olgusu konusunda farkındalığı artırmak amacıyla “ Dünya İntiharı Önleme Günü” olarak ilan edilmiştir. 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme günü; her yıl intihar sonucu yitirilen yaşamlara, sadece kaybedilen hayatlara değil kaybedilen kişilerin yakınlarındaki yıkıcı etkilere ve intihardan etkilenmiş hayatlara odaklanma imkânı sunmaktadır
    Dünya Sağlık Örgütü İntiharı Önleme raporuna göre; dünyada her yıl 800.000 üzerinde kişi intihar ederek yaşamına son vermektedir. İntiharla ilişkili stigmatizasyonlar, intiharın “tabu” oluşu, ailelerin utanması ve bazı ülkelerde uygulanmakta olan yasal cezalar intiharların gizlenmesine yol açmaktadır.
    Güvenilir ölüm kayıtları tutmaktaki eksiklikler de bunlara eklendiğinde gerçek intihar rakamının daha yüksek olması muhtemeldir. Kesin rakamı tam olarak belirlemek mümkün olmayabilir ancak her intihar bir hayatın trajik şekilde kaybıdır ve beraberinde geride kalan yıkılmış aileler, arkadaşlar, tanıdıklar bırakır. Bu sebeple, intihar bireyin yalnızca kendisini değil ailesini, sosyal çevresini ve toplumu etkilediğinden önemli bir halk sağlığı problemidir.
    Dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün geliştirdiği sağlık politikaları içinde intiharı önleme çalışmaları bir hedef haline gelmiştir. İntihar girişiminde bulunan kişilerin çoğu, kendi hayatına son vermeye çalıştıkları noktayı ve oraya nasıl geldiklerini anlattıklarında genel olarak , "eğer biri bir dakikasını ona ayırsaydı içine girdikleri yörüngenin kırılacağını" söylemektedirler. Bu ifadeler de bu yılki temaya "Bir dakikanızı ayırın, bir hayatı değiştirin." olarak yansımıştır
    İntihar davranışı; ruh sağlığı alanında tanınması, anlaşılması ve önlenmesi büyük önem taşıyan bir konudur. Zorlayıcı yaşam konularına tepki veren normal kişilerden ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara kadar geniş bir yelpazede görülebilmektedir. İntihar, kişinin istemli bir şekilde yaşamına son vermesi olarak tanımlanabilir. İntihar birden fazla etkene bağlı gelişen, ancak büyük ölçüde ruhsal hastalıklar zemininde ortaya çıkan bir davranıştır. İlişki sorunları, yakınını kaybetme, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. Birçok risk faktörü, ruhsal hastalıklarla birlikte olduğunda intihar eğilimi artabilir.
    İntihar girişimi hiçbir zaman "gösteri", "şantaj", "numara" olarak değerlendirilmemelidir. Her intihar girişimi ciddi bir eylemdir ve her intihar önlenebilirdir. İntihar eden kişilerin büyük bölümü intihar etmek konusunda bir süre kararsızlıklar yaşar, yaşamla ölüm düşünceleri arasında gidiş gelişler yaşarlar. Bu süreçteki kişiler etrafına çeşitli işaretler verirler. Bu işaretleri doğru yorumlayabilmek ve intihara farkındalığı arttırmak için bu doğrultuda eğitim veren Psikolog Mine Çalış, intihar davranışında risk faktörlerinin ve sebeplerin çok çeşitli olması nedeniyle önleme çalışmaları için çok boyutlu bir yaklaşım gerektiğini ve bu konuda sağlık çalışanlarının dışında birçok kurumun da ortak çalışması gerekeceğini belirtmiştir.
    Hayat değerlidir ve bazen de belirsizdir. Birine ulaşmak için bir dakikayı ayırmak - ki bu tamamen yabancı biri de olabilir, yakın bir arkadaş veya bir aile üyesi de - onun hayatının gidişatını değiştirebilir. Desteğe ihtiyaç duyan intihar eğilimli bu kişilerin erken belirlenmesi ve etkin tedavilerinin sağlanması yönünde geliştirilecek toplumsal ruh sağlığı bilinçlendirme programlarıyla yapılacak çalışmalarla intiharı önleme konusunda önemli adımlar atılacaktır.