KARAMAN'DA İNTİHARA KARŞI FARKINDALIĞI ARTIRMA EĞİTİMİ

TAKİP ET

İlde Halk Sağlığı Müdürlüğünce Psikolog Mine Çalış tarafından intihara farkındalığı arttırmak için eğitim semineri verildi. Açıklamada;

“İntihar davranışı; ruh sağlığı alanında tanınması, anlaşılması ve önlenmesi büyük önem taşıyan bir konudur. Zorlayıcı yaşam konularına tepki veren normal kişilerden ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara kadar geniş bir yelpazede görülebilmektedir. İntihar, kişinin istemli olarak yaşamına son vermesi olup, kendisine yönelik bir saldırganlık hali ve İntihar, birden fazla etkene bağlı gelişen, ancak büyük ölçüde ruhsal hastalıklar temelinde ortaya çıkan bir davranıştır. 
    Dünya Sağlık Örgüt'ünün verilerine göre her yıl 1 milyon kişi intihar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ortalama olarak her 3 saniyede 1 kişi intihar girişiminde bulunmakta ve her 40 saniyede 1 kişi intihar sonucu yaşamını yitirmektedir. İntihar girişimi ve intihar oranlarının gerçek sayılarının tespiti oldukça güç olmasına rağmen; dünyada ölüm nedenleri sıralamasında 13. sırada olan intihar, gençler ve erişkinlerin ölüm nedenleri arasında ilk üç sıradadır. Birçok gelişmiş ülkede ergenlerde görülen intihar, kazalardan sonra en sık ikinci ölüm nedenidir. Türkiye'de ise, son 10 yılda toplam 25000 kişi intihar sonucu hayatını kaybetmiştir. . 
    İntihar girişimi hiçbir zaman "gösteri", "şantaj", "numara" olarak değerlendirilmemelidir. Her intihar girişimi ciddi bir eylemdir ve her intihar önlenebilirdir. İntihar eden kişilerin büyük bölümü intihar etmek konusunda bir süre kararsızlıklar yaşar, yaşamla ölüm düşünceleri arasında gidiş gelişler yaşarlar. Bu süreçteki kişiler etrafına çeşitli işaretler verirler. Bu işaretleri doğru yorumlayabilmek ve intihara farkındalığı arttırmak için bu doğrultuda Psikolog Mine Çalış tarafından konu ile ilgili eğitim verilmiştir. 
    İntihar konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak hayat kurtarıcı olabilir. Desteğe ihtiyaç duyan intihar eğilimli bu kişilerin erken belirlenmesi ve etkin tedavilerinin sağlanması yönünde geliştirilecek toplumsal ruh sağlığı bilinçlendirme programlarıyla yapılacak çalışmalarla intiharı önleme konusunda önemli adımlar atılacaktır.”denildi.