Karaman'da harita hazırlanması çalışmaları

TAKİP ET

Halihazır harita hazırlanması çalışmaları yapıldı

Karaman’da yürütülen coğrafi bilgi sistemleri metodlarıyla halihazır harita hazırlanması çalışmaları yapıldı. 

Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Coğrafi bilgi sistemlerinden “Küresel Konumlama, Uydu Sistemleri ve İnsansız Hava Araçları” argümanlarıyla elde edilen ortofotolar kullanılarak; İncesu Mağarası Koruma Alanında halihazır haritalar herhangi bir kamu harcaması yapılmadan tamamlanmıştır. Bu çalışmalara Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Karaman İl Özel İdaresi teknik personeli aktif destek vermişlerdir.

Halihazır haritalar hazırlanırken yer kontrol noktaları oluşturulmuş, insansız hava araçlarıyla (İHA) uçuşlar yapılarak ortofoto çekimleri yapılmış ve bu ortofotolar kullanılarak coğrafi bilgi sistemleri metodlarıyla halihazır haritalar hazırlanmıştır.

Yaklaşık 300 ha’lık bir alanda ileri teknoloji ürün İHA kullanımı ile henüz çok yeni bir konu olan geniş alanların haritalama yöntemi kullanılarak hem zamandan hem de insan gücünden pozitif yönde ayrışmış ve kısa sürede sonuca ulaşılmıştır. Şöyle ki klasik ölçme yöntemleri ile en az 4 kişilik ekip ve 4 ay arazi çalışmaları yerine 4 gün gibi kısa bir sürede bu çalışma bitirilmiştir.

Bu teknolojiyi aktif olarak kullanan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı personeli Harita Yüksek Mühendisi Ahmet Suad Toprak ve İl Müdürlüğümüz personeli Harita Mühendisi İsmail Küçükboz’a teşekkür belgeleri ve plaketleri İl Müdürümüz Türkmen Hacıhaliloğlu tarafından takdim edilmiştir" denildi.