KARAMAN'DA GAZİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

TAKİP ET

Karaman'da 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı. 

Cumhuriyet Parkı'nda düzenlenen törene Karaman Valisi Fahri Meral, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Konuk ve Recep Şeker, Garnizon Komutanı Albay Yurdakul Kazım Türkmen, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karaman Şube Başkanı Behiç Baş, daire müdürleri, askeri erkan, gaziler ile vatandaşlar katıldı. 
Atatürk Anıtına Karaman Valiliği, Jandarma Komutanlığı, Karaman Belediyesi ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karaman Şube Başkanlığı çelengi konularak, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karaman Şube Başkanı Baş, yaptığı konuşmada, “Dünyanın en güçlü ve kudretli devleti Osmanlı İmparatorluğu 1699 tarihinden itibaren bu gücü muhafaza edemeyerek toprak kaybı ile birlikte gerilemeye başladı. Bu gerileme birinci dünya savaşına kadar devam etti. Gözünü Türkün ana vatanına Anadolu topraklarına diken emperyalist güçlerin en büyük hayali Anadolu’daki bin yıllık Türk varlığını sona erdirmekti. Haçlı ordusu hürriyetine bürünen emperyalist güçler birinci dünya savaşı sonunda hazırlıkları ve ülkemizi parçalamaya yönelik Sevr anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu Anadolu içlerine doğru sürdüler. 
Esareti ve işgali kabul etmeyen Türk milleti bu duruma bir son vermeliydi. 13 Eylül 1921 de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu emperyalistlerin maşası olan Yunan ordusunu 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve kanlı muharebelerinden birisi olan Sakarya Meydan Muhaberesi tarihin en büyük bozguna uğratmıştır.
Yunan ordusu 1 sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan kovulmuştur. TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türk milleti adına gazilik ve mareşallik rütbesi verilmiştir. 15 Temmuz da Türk silahlı kuvvetleri devletimizin tüm kademelerine yuvalanan milliyet ve cumhuriyet düşmanları darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe teşebbüsüne başta ordumuzun gerçek vatansever askerleri, emniyet teşkilatımızın ve asil milletimizin kahraman evlatları geçit vermemiştir. 
Dost bildiğimiz ve müttefiklerimiz olan bazı devletlerin yurt içinde ve sınırlarımızın yanında terör örgütlerine desteklediklerini görüyoruz. Türk milletinin azim ve iradesi karşısında bu hainler her zaman hüsrana uğrayacaktır. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, bölünmesine hürriyet ve bağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. İnanıyoruz ki kan dökülerek Türkiye’ye vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır” dedi. 
Vali Meral ve beraberindekiler daha sonra Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karaman Şubesi ile Karaman Şehit Aileleri Derneği’ni ziyaret etti.
Haber: Murat ÖZÜNAL