Karaman'da borçsuz tek belediye

TAKİP ET

Ayrancı'yı anlatmak için tek kelime yetiyor 'huzur'

BÜYÜKKARCI “BÖLGENİN EKONOMİK AÇIDAN EN RAHAT BELEDİYESİYİZ”

Röportaj: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK

         Geçmişine hürmet eden bir ilçedir Ayrancı… Güzel Kız Obası ile Güzel Oğlan Obası’nın kalbidir. Misafirperverdir. Yolunuz kışın düşerse bir bardak sıcak dağ çayıdır, yazın buz gibi bir tas yayık ayranı...  Darda kalana hızırdır Ayrancı, hıdırellezdir, çok eski bir gelenektir. Gül dalına asılan bir dilek, arşa varan bir dua, bu toprakların bereketidir.

  Karaman’ın Ayrancı ilçesine üç dönemdir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı ile Ayrancı’yı, hayallerini, projelerini, sevdiği şairleri ve hedeflerini konuştuk.

            Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı çok şey anlattı. Ama içlerinden öyle bir şey söyledi ki;  böyle açıklamalar duyduğum sürece ömrümün sonuna kadar bu mesleği yapmak geliyor içimden…

Başkan Büyükkarcı dedi ki;

            “ Toplumun sağlığını korumadan, kaldırım ve park yapmak şehre makyaj yapmaktan başka bir şey değil… Bizim Ayrancı olarak tüm Türkiye’ye verebileceğimiz en güçlü mesaj şudur: Ayrancı’da içme suyu hattımızdaki tüm asbestli boruları değiştirdik.”

            Çok yüz akı bir iş bu… Dinlerken çok etkilendim. Sohbetimize bu açıklamasıyla başlayan Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı  “ 2020 yılında da canla başla çalışacağız” dedi ve sorularımızı içtenlikle cevapladı.

*Ayrancı üçüncü döneminiz için size yeniden yetki verdi. Nasıl bir duygu içindesiniz?

Yüksel BÜYÜKKARCI: İlk günkü heyecan içindeyim. Hiç eksilmeyen azim ve kararlılıkla, koyduğumuz hedeflerin üzerine çıktıkça ilçeme olan bu duygularım daha da katlanarak artmaktadır.

*Peki, Yüksel Büyükkarcı her sabah güne başlarken kendisine neler söyler?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Koyduğumuz hedefleri yerine getirmenin huzuru ile uyanıyorum. Şükür ile işlerimize başlar hayırlısı diyerek devam ederim.

*Ayrancı’yı konuşacağız fakat önce sormak istiyorum. Ayrancı deyince, sizdeki karşılığı nedir? Ayrancı’yı hangi kelimelerle anlatmak isterdiniz?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Ayrancı benim için çocukluğumuzun anılarımızın tüm mazimizin ve bugünümüzün karşılığıdır. Sılayı rahimdir. Ayrancı’yı anlatmak için tek kelime yetiyor “huzur”

*Ayrancı kültürüne ve şehir yaşantısına katkı sağlayacağına inandığınız 2020 yılı projeleri ve hedefleriniz nelerdir?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Ayrancımız için 2020 yılı içerisinde tamamlayacağımız Musa Avsever ve İstasyon Caddelerimizi kapsayan 5 km uzunluğunda, içerisinde dinlenme banklarının, kamelyaların çocuk oyun alanlarının, fltnes ve spor aletlerinin bulunduğu, her yaşta ki vatandaşlarımıza hizmet verebilecek bir yürüyüş yolu projemiz var.

Şehir yaşantımıza dair belediyemiz öncülüğünde 2019 yılı Haziran ayında başlatılan Konut inşaatını 2020 Ocak ayı içerisinde tamamladık. Konutları vatandaşlarımıza teslim etmeye devam ediyoruz. İlçemizin büyük bir konut sıkıntısı vardı, bu konuya duyarsız kalamazdık.  İnsanımızın yaşam standartlarının yükselmesi ve daha refah ortamlarda konaklamasının gerekliliği mutlu sonla buluştu.  İlçemize değişik alanlarda hizmet verecek 13 adet işyeri ve 50 adet konut bölgesi “Ötüken Konutları”nda yaşam başladı. Başlattığımız ve tamamladığımız bu proje ile Ayrancı şimdi çok daha güzel…

Ayrıca bir düğün ve toplantı salonuna ihtiyaç duymaktayız. 2020 yılı içerisinde hem yaz aylarında hem de kış aylarında hizmet verebilecek bir düğün ve toplantı salonu inşaatına önümüzdeki günlerde başlayacağız.

Siz de biliyorsunuz ki bölgenin en büyük ve katılım olarak en kalabalık şenliği hıdrellez şenliklerimizdir. Her yıl Mayıs ayında belediyemiz tarafından düzenlenmekte olan ve hemşerilerimizin bir günde olsa sılayı rahim etmesine vesile olan Hıdırellez şenlikleri Türk geleneklerine göre büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Yıllarca birbirini görmeyen hemşerilerimiz için hasret giderdikleri, birlik ve beraberliğin yaşandığı Hıdırellez şenlikleri bu toprakların bereketi olmaya devam edecek. Bu buluşmayı geçmişten günümüze bir Türk geleneği olarak önemsiyoruz. Gelecek kuşaklara aktardığımız bu geleneğin uzun yıllar devam etmesi için bu yıl düzenlenecek Hıdırellez şenliklerine şimdiden tüm hemşerilerimi davet ediyorum.

Peki, başına yıldız koyduğunuz bir projeniz var mı? Biraz bahseder misiniz?

Yüksel BÜYÜKKARCI :Yöresel ürünlerimizi tanıtmak pazarlamak ve üreticimize kazandırmak için geliştirdiğimiz bir projemiz var. Bu proje kapsamında ilçe merkezimizde bir satış ve teşhir binası yaptırmaktayız bina inşaatımız bittikten sonra birde internet sitesi kururak gerek yerinden gerekse de internet üzerinden üreticilerimizin ürünlerini tüketici ile buluşturacağız. İlçe ekonomisini bu proje ile canlandırmak istiyoruz.  Geleneksel yöntemlerle ekilen ve hasadı yapılan her türlü ürünü insanlarımız kolaylıkla temin edebilecek.

            Tarımsal üretimin geliştirilmesi, tarım alanlarının korunması, üreticinin desteklenmesi hangi işi yaparsak yapalım bizim bu topraklara boynumuzun borcudur.  2020 yılı hedefimiz de budur; üretimde seferberlik içinde olacağız.

            Bu proje kadının emeğine de sahip çıkacak bir proje… Ayrancı’da kadın emeğinin karşılığını alıyor mu?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Malumunuz coğrafyamızda maalesef kadınlarımız emeğinin karşılığını alamamakta. Bir önceki sorunuzda bahsettiğimiz yöresel ürünlerimizin üretiminde kadınlarımızın payı büyük. Bu proje kapsamında kadınlarımız emeklerinin karşılığını alabilecekler. Bu projede kadının emeğini göreceğiz, kadın elinin değdiği bereketi göreceğiz.

Daha emin adımlarla kadınlarımızla birlikte yürüyeceğiz.

Büyükkarcı “Bölgenin ekonomik açıdan en rahat belediyesiyiz…”

*Ayrancı’nın finansal sorununu nasıl çözeceksiniz?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Finansal bir problemimiz bulunmamakta olup bölgenin ekonomik açıdan en rahat belediyesiyiz. Yapacağımız yatırımların tamamına yakını kendi öz kaynaklarımızla yapacak bütçemiz vardır. Yaptığımız birçok yatırımın ise finansman noktasında belediyemize mali açıdan bir yükü kalmamıştır.

Sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlayacak projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Arkamıza dönüp baktığımızda, kafamızı yastığa rahat koyuyoruz. Ama yetmez, canla başla daha çok çalışacağız. İki günümüz eşit olmasın diye çalışacağız.

*Ayrancı son yıllarda Divle peyniri ile adından sıkça söz ettiriyor. Divle peyniri için çalışmlarınız var mı?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Biliyorsunuz Divle Obruk Peynirimiz coğrafi işaret almış, dünyanın en lezzetli 5 peynirinden biri olarak gösterilmektedir, öz değerimiz olan bu ürünün gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında tanıtımını yapmak için birçok gıda fuarında stantlar açtık. Kahvaltı ve peynir dergilerine röportajlar verdik, ulusal basınımız da bu peynirimiz için demeçler verdik ve tanıtımını yaptık. Halen tam istediğimiz yerde olmasa da ülke genelinde Ayrancı Dive obruk peynirini artık adıyla lezzetiyle biliniyor.

*Divle dışında Ayrancı’ya gelenler, Ayrancı’dan ne alıp götürsünler? Ayrancı’nın başka nesi meşhurdur?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Özellikle koyun yoğurdumuzu mutlaka alsınlar, bir kere alınca almaya devam edecekler. Koyun yoğurdumuz tamamen doğal bir üründür ve çok lezzetlidir. Ayrancı ismi de buradan gelir, bu yoğurdumuzla yapılan ayran damaklarda müthiş bir lezzet bırakır. Kuru meyvelerimizden kayısı kurusunu tavsiye ederim. Lezzet olarak çok üstün olan bu meyvemiz aynı zaman da sağlık ve şifa kaynağıdır. Yöremize has olan Tokaloğlu kayısısı gün kurusunu alabilirler. Her türlü doğal tarım ürünlerini bulabilirler.

Yüksel BÜYÜKKARCI: Ayrancı’da hayvancılığı canlandırmak için projeleriniz nelerdir?

Şu anda Devlet Su İşlerimizin yürüttüğü toprak toplulaştırma projesi içerisinde hazırladığımız meralara çıkışı kolaylaştıracak ve hayvan varlığını artıracak sahaların ıslahını içeren bir projemiz var. Toplulaştırma işlemlerinin bitiminin ardından fiziki yapıların yapımına ve alt yapı işlemlerine hız vereceğiz.

“Ben göreve geldikten sonra...” diye başlayan cümleyi,  Ayrancı için hangi yatırım ve hizmetle doldurmak istersiniz?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Göreve geldiğimiz dönem de düşünün bir kere kanalizasyonu bile olmayan bir ilçeydi Ayrancı... Yeterli içme suyu yoktu.  Mevcut su ise içilemeyecek değerlerdeydi. Yollarımız sokaklarımız kaldırımlarımız parklarımız eksik ve yetersizdi konut problemi olan bir ilçeydik hatta mezarlıklarımız bile dolmuş yeni mezarlık alanımız bile yoktu. Çok şükür bugün kanalizasyonu tamam içme suyu problemi olmayan hatta hayvanlarımızın bile tatlı su içtiği bi ilçeden bahsediyoruz. Biyolojik Atıksu tesisi olan ender belediyelerdeniz. Bütün yol sokak ve kaldırımlarımızı fiziki olarak tamamlamış hatta birçoğunu engelsiz kaldırım olarak projelendirmiş ve ödül almış bir belediyeyiz. Şu kadar söyleyeyim ki bahçe arası yollarına kadar kilitlitaş uygulaması yaptığımız mahallelerimiz var. Konut probleminin büyük ölçüde tamamlandığı ve yeni etap projelerle tamamen ortadan kaldırılacağı bir ilçe artık Ayrancı… Hız kesmeden, hak yemeden değerli hemşerilerimin hizmetinde olmaya devam edeceğim. Allah utandırmasın,  Ayrancılıların gözü arkada kalmasın.

“Ayrancı’ya beş bin tonluk atmosfer basınçlı soğuk hava deposu yapılacak”

            Sizin sorunuza gelirsem, beş bin tonluk atmosfer basınçlı soğuk deposu projesi diyebilirim.  Bölge insanımız, üreticimiz ve ilçemiz için önem ve öncelik verdiğim bir projedir. Çalışmalarına başladık. Tarımsal ürünlerin depolanması ve doğru koşullarda saklanması açısından önemsiyorum.

*Peki, bize biraz belediyecilik anlayışınızdan bahseder misiniz?

Kamu yararı güden şeffaf insan odaklı ve Genel Başkanımız Sayın Dr Devlet Bahçeli Bey’in üretken belediyecilik, bütüncül yaklaşım, birlikte yönetim ilkelerinin hayat bulduğu bir anlayışla şehri birlikte yönetmek.  Müspet olan her fikre düşünceye saygı anlayışı ile bahane üretmeden, çözüm üreterek diye özetleyebilirim.

Yüksel Büyükkarcı’yı biraz yakın plana alırsak;

Ayrancı Belediye Başkanlığı görevinde 10 yılı geride bıraktınız. Sizi yeniden aday olmaya iten en önemli nedeniniz neydi?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Size bir şey söyleyim mi? Bu topraklar bir nimet ve biz bu toprakları korumaya canla başla hizmet etmeye devam edeceğiz. Hep söyledim, nerede hangi işi yapıyor olursak olalım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinde anlamını bulduğu şekliyle “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” En güçlü sebebim budur. Sonra vicdani rahatlık… Halka hizmeti Hakka hizmet düsturu bizim inancımızın gereğidir. Şehre şehrül emin olmak adil ve adaletli bir yönetim anlayışı ile mümkündür. Her gece kafamı yastığa koyarken, her sabah güne uyanırken kendimi hesaba çekerim. Bu duygu ve düşüncelerle görevimin başındayım. Üçüncü dönem için bana ve ekibime yeniden yetki veren tüm hemşerilerime müteşekkirim.

*Hangi mevzu açıldığında sıkılırsınız ve uykunuz gelir?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Gereksiz ve faydasız muhabbet ve polemiklerden, zaman kaybına sebep olan bütün işlerden…

*Hayatın basit zevkleri arasında asla vazgeçemeyeceğiniz şeyler nelerdir?

Spor müsabakaları izlemek…

Hangi takımı tutuyorsunuz peki...

Yüksel BÜYÜKKARCI: Fenerbahçe

*Yüksel Büyükkarcı güne nasıl başlayıp bitiriyor?

Besmele ile başlayıp mesai arkadaşlarımla iştişare ederek işlerimizin başında bulunur,  gün sonu bu huzurla paydaşlarımıza teşekkür ederek evime dönerim. Eve dönerken çoğunlukla yürümeyi tercih ederim. Sokağın içinde olmayı, göz göze olmayı önemsiyorum.  Eve giderken manava uğrar, bakkaldan ekmek alırım. Çayımı mahalle kahvesinde hemşerilerimle birlikte içerim. Ne diyor Yunus Emre “Gönüller yapmaya geldik” şu gök kubbe altında gönül kazanmaktan gayrı yok bir derdimiz…

*Peki, şiir deyince hangi şairler…

Yüksel BÜYÜKKARCI: Necip Fazıl başta olmak üzere, Nihal Atsız, Arif Nihat Asya, Mehmet Akif Ersoy…

“…Sen ve ben, gözyaşıyla ıslanmış hamurdanız;
Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız!
Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader;
Aldırma, böyle gelmiş, bu dünya böyle gider!
Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz;
Sen kıvrıl, ben gideyim, Son Peygamber Kılavuz!

Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya!”

*Sinemada en son hangi filmi izlediniz?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Türkler Geliyor Adaletin Kılıcı

*Peki, sizin hayatınız bir film olsaydı, fonda çalan şarkı ne olurdu?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Türkiyem…

*İnsanlar hangi kelimeyi ya da cümleyi sık söylesin isterdiniz?

Yüksel BÜYÜKKARCI: “Adalet” kelimesini ve içinde hakkın olduğu cümleleri...

*Aileniz ile geçirdiğiniz zamanlarda neler yaparsınız?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Yemek masasındaki birlikteliğimizi ve birlikte sohbet etmeyi önemsiyorum. Birlikte seyahat etmeyi seviyoruz.

*2020’yi hangi kelime ya da cümleyle karşıladınız?

Yüksel BÜYÜKKARCI: Allahım ülkem devletim milletim adına huzurlu bir yıl geçirmeyi nasip eyle dedim. Bu vesileyle herkese sağlıklı huzurlu birlik dirlik içinde bir yıl dilerim.

Tesşekkür ederim. Son olarak söylemek istedikleriniz…

Yüksel BÜYÜKKARCI: Halkımızın bize verdiği bu emanetin bilinci içerisinde hakkı ve adaleti ön planda tutarak hizmet etmeye devam edeceğiz. Bizden sonra bayrağı devralacaklara sıkıntısız sorunsuz bir Ayrancı teslim edebilmek niyetimiz…  Şu gökkube altında hoş bir sada bırakabilmek duamız.  Ayrancı’yı çok seviyoruz. Bu sevgimizi ilçemizin dört bir yanına nakşetmek için uğraşıyor çabalıyoruz.  Var gücümüzle canla başla mutlu bir Ayrancı için çalışmaya devam edeceğiz.

Karaman’da Uyanış Gazetesi ailesine ve size teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.