KARAMAN'DA ALIŞVERİŞTE "PARALI POŞET" DÖNEMİ BAŞLADI

TAKİP ET

Bugün itibariyle Karaman’daki alışverişlerde 'paralı poşet' dönemi başladı. Manav, ekmek ve şarküteri reyonlarında poşet ücretsiz olacak.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, geçtiğimiz haftalarda Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmıştı. 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye 25 kuruştan az olmamak kaydıyla tüm Türkiye’de paralı verilmeye başladı.

VATANDAŞLAR MARKETLERE KENDİ FİLELERİYLE GİTMEYE BAŞLADI

Karaman’da da bazı vatandaşlar alışveriş yapmak için gittikleri marketlere yanlarında kendi alışveriş filelerini getirdi. Manav, ekmek ve şarküteri alışverişi dışında yaptıkları alışveriş ürünlerini kendi filelerine doldurdu.

M2 BAŞINA 10 TL CEZA

Düzenlemeye aykırı olarak plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her m2' si için 1O TL idari para cezası verilmesi planlanıyor. Bu da 100 m2 bir market için bin TL ceza anlamına geliyor.

15 KURUŞU ÇEVRECİ PROJELERE

25 kuruşluk poşetin 15 kuruşu "Geri Kazanım Katılım Payı" olarak yeni çevreci projeler için ayrılacak, kalan 10 kuruşluk bedel ise satış noktalarının karı olmayıp bu tutar plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak.

HER YIL GÜNCELLENECEK

Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak heyet aracılığıyla belirlenecek ve her yıl güncellenecek.