Karaman'da "Ahilik Haftası" kutlandı

TAKİP ET

Karaman'da, "35. Ahilik Haftası" kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.
Cumhuriyet Parkında düzenlenen törene Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, daire müdürleri, siyasi parti il başkanları, STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
törende, Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahahttin Pekoğlu ve Ticaret İl Müdürü Adem Özcan, Atatürk Anıtına çelenk koydu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Karaman Valisi Tuncay Akkoyun'a 'Ahi Dostu' kaftanı, ilin Ahisi olarak seçilen Halil Uyar ile diğer meslek gruplarının temsilcilerine 'Ahilik' kaftanları giydirdi.
Buradaki programın ardından parktan Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanına kadar Ahi yürüyüşü düzenlendi.

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, yaptığı konuşmada, "Köklü bir geleneğe sahip olan esnaf ve sanatkârlarımız, tarih boyunca işi ile ahlakı birleştirmiş, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş erdemli bir duruş sergilemiştir. 
Gücünü, ilkelerini taviz vermeden uygulamasından alan Ahilik Teşkilatı, eşref-i mahlûkat olan insanı merkezine alarak, halka hizmeti hakka hizmet olarak görmüştür. 
Âhiler, “Eline, Diline, beline sahip ol! Kalbini Kapını Alnını açık tut! Eş, İş ve Aşına özen göster!” düsturuyla sosyal hayata da şekil vermiştir, önderlik etmiştir.
Ahilik öğretilerinin, geçmişte olduğu gibi günümüz iktisat dünyasının da sıkıntılarına derman olmaya ve ihtiyaçlarını gidermeye muktedir olduğu da hepimizin malumudur.
Kıymetli Davetliler, 
Tarihi, fetihler ve zaferlerle dolu kutlu ecdadımız, asıl zaferlerini gönülleri fethederek kazanmış, cenk meydanlarında şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakârlıklarıyla kazanılan zaferler, sulh zamanında âhilerin gayretleriyle kalıcı hale getirilmiştir. Nitekim coğrafyamızın âhiler sayesinde sosyal ve iktisadî bakımdan düzenli ve mamur bir yer haline geldiği rahatlıkla ifade edilebilir.
Bugün bizlere düşen görev, mâziden âtiye geçerli olan ahilik değerlerimizi sürekli zihnimizde tutmak, hayatımıza uygulamaktır.
Şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin gelişmesi, kalkınması, esnaf ve sanatkârlarımızın çalışkanlığına ve gayretine bağlıdır. Bu hususta alın teri ile çalışan esnaf ve sanatkârlarımızı geleceğimizin teminatı olarak addediyoruz.
Bu düşüncelerle, Ahilerin pirî Ahi Evran’ı rahmetle yâd ediyor, 35. Ahilik Haftası Kutlama Etkinlikleri’nin şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum. 
İşini, emeğini; ahlak ve erdemlerle süsleyen siz kıymetli esnaf ve sanatkâr kardeşlerimize, hemşehrilerimize hayırlı işler, bereketli kazançlar diliyorum." dedi. 
Protokol konuşmalarının ardından İlin Ahisi Uyar'a ve diğer meslek gruplarındaki temsilcilere plaket ve ödülleri takdim edildi.