Karaman'da ağaçlandırma çalışmaları

TAKİP ET

TEMA ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi

TEMA Karaman İl Temsilciği, Karaman’da devam eden ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

TEMA Karaman İl Temsilciğinden yapılan açıklamada, “Vatan Toprağı Kutsaldır Kaderine Terk edilemez diyor Atatürk vatan topraklarımızı kaderine terk etmemek için Gecesinde gündüzünde bayramında seyranın da hafta içinde hafta sonunda yaz tatili kış tatili demeden hak ettiği yıllık izinleri bile zamanında kullanamayıp yakan mesai kavramı olmayan cefakar ve fedakar Orman Teşkilatımızın Karaman ilinde yapmış olduğu çalışmaları arazide görmek üzere Orman İşletme Müdürümüz Fazıl Cabaroğlu’nun daveti üzerine Gönüllülük kavramı içerisinde Vakfımızın Vizyon ve Misyonu doğrultusunda çalışan Karaman TEMA İl Temsilcisi Muttalip Yıldırım, Temsilci Yardımcısı Halil Başkalkan, Osman Kehya ve Kazımkarabekir İlçe Sorumlusu Mustafa Eser’le birlikte ayrancı İlçe Sorumlumuz Ahmet Boztaş’ın iştirakiyle Ayrancı İlçemiz sınırları içerisindeki Ambar Köyü mıntıkasında tesis edilen 550 Ha’lık ağaçlandırma sahasında ilk gözlerimiz bizleri çok mutlu etti. 

Ağaçlandırma sahasının tesisinde tek fidan yerine birçok fidan türü kullanılmış olup 3 yıllık fidanların gelişimi çok güzel fidanlar fidan formundan çıkıp ağaç formuna girip belirli bir şekilde kapalılık sağlamaya başlamışlar. Tohumdan atılan Meşe ağaçları çok güzel bir şekilde adapte olup boy vererek gelişmeye başlamışlar. 

Müdürümüz sahanın özelliklerini anlattı bize bizler dinledik ve Müdürümüzden bu bilgeleri Okullar açılınca Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinde hem halka hem de Genç TEMA’larımıza anlatmasını istedik olumlu cevap aldık Ayrancı ilçesinde Dokuz yol köyü civarındaki uzunkol ağaçlandırma sahasına geçtik bu sahada da 450 Ha’lık alanda geçen yıl fidan ekilen fidanların çok canlı ve sahaya adapte olduğunu gördük. 

Toprak çekilen emeği karşılıksız bırakmıyor sahanın kenarında buluna tepelerin erozyon nedeniyle Topraklarının sıyrılarak aktığını ve ana kayaların ortaya çıktığını gördük ve çok üzüldük. 

Son durağımız olan Küçükkoraş köyün de 250 ha da tesisi edilen Erozyon önleme sahasına geçtik topraklarımızı erozyona vermemek için üzerinde otsu bitkilerin bulunduğu yerlerde teraslama yapılarak Fidanlar dikildiğini gördük, ot bile kalmayan alanlarda toprak kaybının çok yoğun olduğu bölgelerde yerlere demir kazıklar çakılarak çelik kafes tellerle toprak erozyonuna dur demenin çaresinin arandığına şahit olduk. 

Tel kafeslerin içerinde yukarılardan kayıp gelen topraklarımıza set olduğunu her sette en az 10 cm kalınlığında toprak biriktiğini gördük. Bu Örnek çalışmaları için Orman Teşkilatımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bizde karaman TEMA Temsilciliği olarak Orman Teşkilatımızla el ele gönül gönüle çalışmanın gururunu yaşıyoruz. Bizler Toprak kaybına tüm ülke olarak dur demek istiyor herkesi Erozyon felaketine ve ağaçlandırma mücadelemizde yanımızda görmek istiyoruz” denildi.