KARAMAN'DA 700'ÜN ÜSTÜN İŞİTME ENGELLİ VATANDAŞ VAR

TAKİP ET

Karaman Sağlık İl Müdürü ve Karaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Servet Türegün Karaman İşitme Engelliler Derneğini ziyarete etti. 24 -30 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası sebebiyle gerçekleştirilen ziyarette konuşan Karaman İşitme Engelliler Derneği Başkanı Ali Semiz, Karaman’da 700’ün üstünde işitme engelli olduğunu, dernek olarak 2005 yılından beri faaliyet gösterdiklerini ve bu faaliyetler kapsamında üyelerin topluma kazandırılmaya çalışıldığını belirtti. Aynı zamanda spor faaliyetlerinde de bulunduklarını ifade eden Semiz, birçok kere futbol, judo, yüzme, masa tenisi ve yüzme alanlarında takım olarak dereceye girdiklerini de ifade etti.

Karaman Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Arslan da Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerin sağlanması amacıyla çeşitli tarama programları yürütüldüğünü hatırlattı. Yenidoğan Tarama ve İşitme Tarama Programları, Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programının bulunduğunu da belirtti.

Karaman Merkez ve merkeze bağlı Köylerde 62 okuldan yapılan Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programında, toplam 2944 öğrencinin, 2611 kişisine test yapıldığını kaydeden Arslan, “Sesleri duymayan 198 kişi hastaneye sevk edilmiştir. 380 kişinin ise riskli grupta olduğu için hastaneye sevki yapılmıştır. 138 kişi testi reddettiği için tarama yapılamamıştır. Test te verilen sesler 20 Db olup 500, 1000, 2000, 4000 Herz’dir. Her iki kulağa da verilmektedir” bilgisini verdi.

Karaman Sağlık İl Müdürü Arslan ve Karaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Türegün, Karaman İşitme Engelliler Derneği’nin işitme engelli vatandaşlar için edeceği talepler yerine getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade ettiler.