KARAMAN'DA 4 BİN 627 BAYANA KANSER TARAMASI YAPILDI

TAKİP ET

Karaman İl Sağlık Müdürlüğü bayanlara yönelik uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamada;


    Karaman İl Sağlık Müdürlüğü bayanlara yönelik uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamada;
    “Serviks (rahim ağzı)  kanseri; Dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olup, meme ve akciğer kanserlerinden sonra kanserlerden ölümlerde ise 3. sıradadır. Sık görülen bir kanser türü olmasının yanın da en önemli özelliği; erken evrede tespit edilebilmesi ve tespit edilebildiği zamanda tedavi edilebilmektedir.
    Önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde de tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanserinde, yayılan kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı da tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Yapılacak taramalarla, rahim ağzı patolojileri henüz yayılmamış evrede iken tespit edip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle, yayılmış kanser sıklığını, buna bağlı hastalık ve ölümleri düşürmek amaçlanmaktadır.
    İlimizde 2017 yılında Müdürlüğümüzce, 30-65 yaş aralığında 4726 kişiye rahim ağzı kanseri taraması yapılmıştır. Yapılan kanser taramaları sonucunda 77 bayan hasta ileri tetkik ve tedavileri için bir üst basamağa sevk edilmiştir.
    Bu nedenle kadın kanserleri arasında önemli bir orana sahip olan rahim ağzı kanseri için İlimizdeki 30-65 yaş arasındaki kadınlarımızın rahim ağzı kanseri tarama programlarını desteklenmesi, ücretsiz olarak tüm kadınlarımızın bağlı oldukları Aile Hekimliklerine veya  (KETEM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine başvurmalarını bekliyoruz. “Erken teşhis hayat kurtarır”.denildi.