Karaman'da 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlandı

TAKİP ET

Karaman’da 19 Ekim Muhtarlar Günü düzenlenen törenle kutlandı. 

Cumhuriyet Parkında gerçekleşen programa, Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, SGK İl Müdürü Serdar Fındık, Karaman Müftüsü Muhammed Lutfi Ketenci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş ve muhtarlar katıldı.

Karaman Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Öngay Atatürk Anıtına Çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Muhtarlar Derneği Başkanı Öngay, yaptığı konuşmada, "19 Ekim 1829'da II. Mahmut döneminde yayınlanan bir ferman ile kurulan muhtarlık teşkilatı 19 Ekim 1829 da ilk Muhtarlık seçimini yapmış olup, dolayısıyla Demokrasiye geçiş de muhtarlık seçimleri sayesinde olmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılı Ocak ayında Devletin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı külliyesinde Muhtarları kabulü ile başlayan süreç 19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren muhtarlar gününün kabulü ile sonuçlanmış, kendilerine ait bir günün resmi olarak kabulü de Türkiye genelinde görev yapan 31.963’ü köy 18.229’u mahalle olmak üzere toplam 50.292 muhtarı ziyadesiyle memnun etmiştir.

Muhtarlar, vatandaşlarımızın oylarıyla seçilen ve Cumhuriyet tarihimiz boyunca köy ve mahallelerimizin en önemli temsilcisi olmuşlar ve olmaya da devam edecektirler.

Bilindiği üzere Muhtarlar demokrasinin en küçük yapı taşıdır. Bu anlamda burada görev yapan muhtarlar olarak, 19 Ekimi bizlerin günü olarak tayin eden Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen değerli büyüklerimize Türkiye genelinde görev yapan tüm muhtarlar adına teşekkür ediyorum.

Muhtarlarımızın görev günü ve saati yoktur. 365 gün 24 saat esasına göre görevinin başındadır. Muhtarlarımız, bulunduğu mahallede veya köyde devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir.

Muhtarlarımız gönüllülük esasına göre çalışan, çözümlere katkı sunan, toplumun sesi, Demokrasimizin ise mihenk taşıdırlar. İlimizde gerek köy ve gerekse mahalle muhtarları olarak, İlimizin bütün kurum ve kuruluşları ile birlikte, tam dayanışma ve koordinasyon içerisinde görevimizi sürdürüyoruz.

Bu anlamlı 19 Ekim muhtarlar günü bizler için ortak sorunlarımızı paylaşılıp, ortak çözüm yolları bulma açısından büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın dertlerine, tasalarına, sevinçlerine ve mutluluklarına ortak olan, beklentilerini ve ihtiyaçlarını devletimize iletme noktasında etkin rol oynayan muhtarlarımız, devletle milletin bütünleşmesinin temel harcını oluşturmaktadır.

Muhtarlık müessesesi, kültürümüzün toplumsal hayatımızın önemli yapı taşlarından olup ve yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden, devletimizin her noktadaki kurumsal temsilcisi olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Muhtarlar, zor şartlar ve kısık imkânlarla yürüttükleri fedakârca hizmetlerin karşılığı manevi haz olarak alsalar da, son dönemde yapılan maddi ve manevi iyileştirmelerin artarak devam etmesi devletimizin biz muhtarlara verdiği önemin bir göstergesidir” dedi.