KARAMAN AŞIĞI "TALAT DURU" ANISINA SANAT EVİ AÇILDI

TAKİP ET

Yunus Emre’nin soyundan olan Karaman’ın araştırmacı yazar merhum Talat Duru adına 741’inci Türk Dil Bayramı ve Yunus Emreyi Anma gününde “Karaman ve Yunus Emre Tanıtım” evinin açılışı yapıldı.

Talat Duru’nun oğulları Ziya ve İsa Duru’nun girişimiyle açılan sanat evinde Talat Duru’nun eserleri ve fotoğrafları yer alıyor. Babaları anınsa açılan sanat evinin mutlu birazda hüzünlü gururunu yaşayan Ziya Duru, “Babam bütün ömrünü Karaman’la ilgili çalışmalara ayırdı. Babamın sevdası Karaman’dı” dedi.

Talat Duru’nun Karaman’la ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda 7 adet kitabının basıldığını dile getiren Ziya Duru, “‘Karaman’ deyince babamın yüzünde ayrı bir tebessüm olurdu. Babamın yeri doldurulamayacak bir kişilik olduğunu düşünüyorum. Bizim üzüntümüz ise yere yönetimlerin babama karşı tavırlarıdır. Babama sahip çıkılmıyor. Babam, araştırmalarına konu olan hiçbir toplantıya ya da etkinliğe davet edilmedi. Bu durum babamın da en büyük üzüntüleri arasındaydı. İçindeki bazı ukdelerle bu dünyadan gitti” serzenişinde bulundu.

Talat Duru’nun basılan kitaplarında ağırlıklı olarak Karamanoğulları Beyliği ve Yunus Emre’nin oluşturduğunu belirten Ziya Duru, “Ayrıca 9 adet de TRT’ye yaptığı yarı belgesel niteliği taşıyan programı var” şeklinde konuştu. 

“Babamın eski iş yerini onun anısına sanat evine çevirmeye karar verdik” şeklinde sözlerine devam eden Ziya Duru, “Biz yaşadığımız sürece burası ‘Karaman ve Yunus Emre Tanıtım Evi’  olarak kalmaya devam edecek. Babamın anıları tazeliğini koruyacak. Sanat evinde babama ait eserler yer alıyor. İçeride gördüğünüz üzere 13 adet şiiri var. Bu şiirlerin çoğu bestelenmeye müsait bir şekilde bekliyor. Yine içerde babama ait kitaplar, babamla ilgili haber çıkartan gazete nüshaları var, babama ait fotoğraflar var” açıklamasını yaptı.

Ziyaretlerin nasıl yapılacağını açıklayan Duru, “Anahtar bizim sarrafiyede duracak. Sanat evini gelip görmek isteyen herkese anahtarı vereceğiz. Okullarımız da buraya geziler düzenleyebilir” ifadelerine yer verdi.

Sanat Evinin açılışı plaket takdimiyle son buldu.

Haber: Adem DEMİREL