KARAMAN'A 8 BÜYÜK PROJE

TAKİP ET

Rüzgar enerjisinde (RES) ikinci büyük yatırım dalgası geliyor.

EPDK, toplamda 40 bin MW güçte rüzgar santrali kurmayı amaçlayan 1018 önlisans başvurusunu değerlendirmeye aldı. Bu miktar, Türkiye’nin mevcut kapasitesinin (70 bin MW) üçte ikisine denk geliyor. İlk kez RES lisansları verildiği dönemde 60 bin MW’a yakın talep olmuştu.
Rüzgar enerjisinde ikinci büyük yatırım dalgası geliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), rüzgar santrali kurmayı amaçlayan 1018 ön lisans başvurusunu değerlendirmeye aldığını duyurdu. Bu lisanslarda yatırımcılar 40 bin MW’a yakın enerji üretimi öngörüyor. Bu miktar, Türkiye’nin mevcut kapasitesinin (70 bin MW) üçte ikisine denk geliyor. İlk kez RES lisansları verildiği dönemde 60 bin MW’a yakın talep olmuştu. 
EPDK’dan yapılan açıklamada, “26-30 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılan rüzgar enerjisine dayalı önlisans başvuruları (…) değerlendirmeye alınmıştır” denildi. Duyurunun eki listede ise toplam bin 18 santral projesi ile bu projelerin sahibi yüzlerce şirketin isimleri yer aldı. 
Rüzgarda da enerji sektörünün büyük yatırımcıları öne çıktı. EPDK’nın internet sitesinden yapılan sorguya göre rüzgar enerji santrali (RES) kurmak için ön lisans başvurusu yapan şirketler içinde Enerjisa, Zorlu, Bereket gibi yatırımcıların yanında Binres ve Tesla da büyük RES projeleriyle dikkat çekti. 
KARAMAN’A 8 BÜYÜK PROJE
Rüzgarda 100 MW üstü büyük proje kabul ediliyor. Lisansların coğrafi dağılımına göre bu projeler 5 ilde yoğunlaşıyor. Çanakkale (13 proje), Balıkesir (9), Karaman (8), Bursa (4), Mersin (3). En büyük (260.5 MW) RES projesi de Çanakkale’de.