KARADAĞ'DA KAZI ÇALIŞMALARI

TAKİP ET

Karaman Müze Müdürlüğü tarafından Karaman'ın Hıristiyanlık için önemli merkezi olarak bilinen Karadağ

BİNBİR KİLİSE ARKEOLOJİK KAZILARININ 2. ETABI İÇİN İLK KAZMA VALİ KOCA’DAN

Binbirkilise’de gerçekleştirilen etkinlik ile bölgedeki kiliselerirn gün yüzüne çıkartılması için başlatılan kazı çalışmalarının 2. Etabı Cuma günü Vali Murat Koca’nın ilk kazma vuruşu ile başlatıldı. 
2014 yılı içerisinde başlayan kazı çalışmaları kapsamında 3 kilise temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. 4.cü kilisedeki kazı çalışmaları da Cuma günü başlatıldı.
İlk Kazma Vali Koca’dan
Karaman Valisi Murat Koca, kiliselerde tamamlanan ve devam eden çalışmaları yerinde inceledi. 4.cü kilisedeki kazı çalışmaları Koca'nın ilk kazmayı vurması ile başladı.
Karaman Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, ören yerinin milattan sonra 4. ve 9. yüzyılda Hristiyanlar için bir piskoposluk merkezi olarak aktif şekilde kullanıldığını belirtti.
Bu yıl 3 Kilise Daha Gün Yüzüne Çıkacak
Yıldız, "Bölgede toplamda 30'a yakın kilisemiz, 2 adet piskoposluk sarayımız, antik dönem mezarlıkları bulunmaktadır. Çalışmalar kapsamında 3 adet kilise ile piskoposluk sarayının eklenti bölümünü gün yüzüne çıkardık. 2015 yılı kazı çalışmalarını başlattık. 30 Kasım tarihine kadar çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışma ile 3 adet kilise anıt mezar antik dönemlik mezarlık kısmını gün yüzüne çıkartacağız. 2016 yılında da kazı çalışmaları devam edecek. Bölge inanç turizmi açısından Karaman turizmine kazandırılacak.
Biz mevsim koşullarına göre çalışıyoruz. 2015 yılında Kasım ayına kadar çalışmayı planlıyoruz. Tüm bölgenin tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılması onlarca yılı bulabilir. Çünkü alan çok geniş bir coğrafik yapıya sahip.” dedi.