Karadağ'da Jeotermal Kaynağı Aranacak

TAKİP ET

Karaman İl Özel İdaresi'nin 2022 yılı içerisinde yapılan yatırımları değerlendirildi.

İl Özel İdaresi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla yıl içerisinde yapılan yatırımların değerlendirildiği toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, İl Genel Meclisi Başkanı Eyyup Çayır, İl Genel Meclisi üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Basın mensuplarıyla yapılan sabah kahvaltısının ardından toplantı salonuna geçilerek İl Özel İdaresi’nin yatırımları konusunda İl Genel Meclisi Başkanı Eyyup Çayır ile İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez bilgi verdiler.

KARAMAN İL ÖZEL İDARESİ 2022 YILINI BÜTÇESİNİN ÜZERİNDE BİR RAKAMLA KAPATIYOR

Toplantıda İl Genel Meclisi Başkanı Eyyup Çayır yaptığı konuşmada, “2022 yılının Ocak ayında 75 milyon liralık bir rakamla İl Özel İdaresi bütçesini açmıştık. Ancak ciddi çalışmalarla bütçemizi 300 milyon gibi rakamla kapatacağız. Yılsonunda 300 milyon gibi yatırım bütçemiz olacak. Bu bağlamda ciddi bir atak geliştirerek köydeki insanlarımızın refah seviyesini yükseltmek, şehirde yaşayan insanlarla aynı statüde yaşayabilmelerini sağlamak amacıyla yaklaşık 171 kilometre asfalt yaptık. 90 bin metrekare köy içlerinde parke çalışmaları yaptık. Bunun yanında 2 bin kilometre civarında berkitme yol çalışması, 4 bin kilometre greyderli bakım çalışması yaptık. İçme suyunda elektrik faturaları yüksek olan köylerimizde GES’ler kurmaya başladık. İçme suyu sıkıntısı çekmiyoruz. Mevsimler olarak bazı köylerimizde küçük de olsa sıkıntılar var ama gerekli müdahaleyi yapıyoruz. Diğer kurumların da yapacağı yatırımların projelendirilmesi, ihalesi aşaması, kontrol aşamasında da İl Özel İdaresi olarak destek veriyoruz. Sulama projelerinde ciddi bir atağımız oldu. KOP, KÖYDES kapsamında İl Özel İdare bütçesinden yaklaşık 70-80 kilometre bir boru alımı yapıldı. Bunun haricinde proje işlerimiz oldu. KOP’ta bulunan iller arasında en büyük desteği alan il Karaman’dır. Bunun nedeni de Özel İdaremizin ciddi anlamda projelerini sunması ve kabul görmesidir. Çiftçilerimize dağıtılmak üzere fidan satın alıyoruz. Hani derler ya Balık yemeyi değil, balık tutmayı hedefleyerek çiftçimize fidan desteği sağlıyoruz” dedi.

KARADAĞ’DA JEOTERMAL KAYNAĞI ARANACAK

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eyyup Çayır, Karadağ bölgesinde sıcak su arama işine başlayacaklarını belirterek, “Karadağ’da bir sıcak su arama işine gireceğiz. Jeolojik ekipleri tamamlandı. Yetiştirebilirsek ihalesini bu yıl, yetişmezse yılbaşından sonra yaparak Karadağ’da jeotermalin olması, sıcak suyun bulunması Karaman’a ayrı bir değer katacağı inancındayız. Bu konuda meclis üyelerimiz gerçekten ciddi anlamda çalışıyorlar” dedi.

Çayır, 171 kilometre asfaltın bir metresini dahi ihale ile yapmadıklarını belirterek, “Yaklaşık 916 bin ton yamayı müteahhit aracılığıyla yapmadık. Tamamen İl Özel İdaresi ekiplerimizin iyi bir koordinasyonuyla yaptık. Stabilize çalışmalarımızı da kendi ekibimizle yaptık. Yani müteahhit karını vatandaşımıza hizmet olarak geriye döndürdük” diye konuştu.

İL ÖZEL İDARESİ’NİN KARADAĞ ÇEVRESİNDE 5 ADET JEOTERMAL İŞLETME RUHSATI BULUNUYOR

Karaman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez’de toplantıda yaptığı konuşmada, “Bizim yılın başında İl Genel Meclisi tarafından onaylanan bütçemiz 75 milyon liraydı. Çok şükür ki biz bunu yılsonu itibariyle ödenekleri bulup getirerek 300 milyon liraya çıkardık. Bunları da sunduğumuz hizmetlerle sahaya yansıttık. Bu çalışmaları yaparken tabi il ölçeğinde Valimizin katkıları ve verdiği talimatlarla İl Genel Meclisimizin aldığı kararlar doğrultusunda yatırımlara döndürdük” dedi.

Terlemez, Karadağ bölgesinde İl Özel İdaresi’nin 5 adet jeotermal işletme ruhsatına sahip olduğunu ifade ederek, “Tabi bu büyük yatırımlar olduğu için sıcak su için yerin altında yapılan çalışmayı fazla bilmiyoruz. Yukarıdan yapılan yöntemler için birazda biz bu işin ayağını MTA yardımıyla yürüteceğiz. Bu sabah İlbank Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü ilgili uzman kişileri buradaydı. Bu hafta bir saha çalışması gerçekleştirecekler. Bizim daha önce yaptırdığımız raporla İlbank’ın yaptığı raporları karşılaştıracağız. Ona göre uygun lokasyonlarda sondaj önerilen yerleri belirledikten sonra sondajla ilgili maliyet hesaplarını çıkardıktan sonra İlbank ve MTA koordinesiyle ve bölgedeki diğer sıcak su emareleriyle birlikte o fay kırıklarını takip ederekten bir çalışmamız olacak. Ocak-Şubat ayları içerisinde eğer lokasyonlarımız belli olursa bir sondaj çalışmamız olacak. Sondaj çalışması yapılacak bölgelerdeki ruhsatlar Özel İdaremize aittir. Ödeneğimiz çıkarıldı. Sadece geriye teknik çalışmalar kaldı. Onlarda tamamlandıktan sonra o bölgede bir proje oluşturacağız” diye konuştu.

Toplantı İl Özel İdare Genel Sekreteri Terlemez’in yapılan yatırımlarla ilgili yaptığı sunum ve basın mensuplarından gelen soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.