KANSERİN DOSTU SİGARA VE OBEZİTEYLE SAVAŞIN

TAKİP ET

4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde açıklama yapan Karaman Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy, "Kanserli olguların önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir" dedi.

Karaman Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy 4 Şubat Dünya Kanser Günü olması sebebiyle bir açıklama yayınladı. Dr. Altunsoy yayınladığı açıklamada, "Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur" dedi.

Kanserin tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektiren oldukça da maliyetli bir süreç olduğunu kaydeden Dr. Altunsoy, "Hastalarda bedensel problemlere ek psikolojik ve sosyal sıkıntılara da neden olmaktadır. Kanserli olguların önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumuna katkısı olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle hastalığın seyri değiştirilebilir. Vücuttaki bazı değişimler bizi doktor kontrolü için yönlendirmelidir" ifadelerine yer verdi.  

KANSERİN ÖN BELİRTİLERİNİ AÇIKLADI

"Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, nedensiz kanamalar, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, inatçı öksürük ve horlama, ben ve siğillerdeki değişiklikler kanser açısından şüphe oluşturmalıdır" diyen Dr. Altunsoy, "Toplumun kanser konusunda farkındalığını artırmak, kanser taramalarını yaygınlaştırarak erken teşhisi sağlamak ve bu şekilde önlenebilir kanserleri azaltmak amacıyla ilimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) 2009 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. Burada halkımıza ücretsiz olarak meme muayenesi, mamografi çekimi, meme ultrasonografisi, smear alımı, jinekolojik muayene, gaitada gizli kan testi gibi hizmetler verilmektedir" şeklinde konuştu.

KANSER HAKKINDA VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLİYOR

Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü aracılığıyla Karaman'ın köylerinden getirilen vatandaşların taramalarının KETEM’ de yapıldığını dile getiren Dr. Altunsoy, "Köylerinden getirilen vatandaşlar tekrar köylerine götürülmekte, talepler ve ya müdürlük programları dahilinde kanserden korunma yolları ile ilgili eğitimler verilmektedir.Yapılan bu çalışmaların tek hedefi kanseri önleyebilmek ve ya erken tanı ile yaşam kalitesini yükseltebilmek yani sizi sevdiklerinizle geçirebileceğiniz daha güzel günlere ulaştırabilmek. Bu nedenle ricamız sağlığınızda size düşen sorumluluğun farkında olup taramalarınızı yaptırmanız" sözlerini kullandı.