"KANLI AY" TUTULMASI

TAKİP ET

Kanlı ay tutulması Karaman'da da görüldü.

Nadir görülen Kanlı ay tutulması 33 yıl aradan sonra dün gece de gerçekleşti. Ay’ın eşsiz güzellikteki kızıl görüntüleri, önce ABD ve Kanada’daki kameralara yansıdı. 
Karaman’da semalarında da 28 Eylül Pazartesi gününün ilk saatlerinde gece saat 03.00’de ay’ın o muhteşem görüntüsü adeta kızıla boyandı. Bu eşsiz doğa olayı, ilgililer tarafından da gecenin geç saatlerinde ilgi ve heyecanla takip edildi. Bu doğa olayını bire bir ilgiyle takip eden Emin Topal’da geceyi arkadaşı fotoğraf ustası Rıza Bataklar ile birlikte heyecanla yaşayanlar arasındaydı. 
Süper Ay ve Ay Tutulması
En son 1982'de aynı zamanda gözlemlenmişti. Bir daha 2033'e kadar böyle bir gökyüzü olayına şahit olmamız mümkün olmayacak. Dünyanın birçok yerinden görülebilen Süper Ay ve Ay Tutulması, dün gece Kuzey ve Güney Amerika’da izlendi. Dün ise Avrupa, Afrika ve Orta Asya’nın belli bölgelerinden izlenebildi.
‘Süper Ay’ tutulmasında Ay’dan yansıyan Güneş ışığının Dünya atmosferinin içinden geçmesi sonucu Ay kızıl görünüyor. Ay, Dünya’ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünüyor. Ay Tutulması da Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girip Ay’ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluşuyor.
Süper Ay Tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Süper Ay Tutulması sırasında, Dünya’nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay’ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya ‘Kızıl Ay Tutulması’ ya da ‘Kanlı Ay Tutulması’ da deniyor.
Süper ay tutulması, ayın dünyaya en yakın olduğu ve çok daha parlak göründüğü zamanda meydana geliyor. Ay tutulmasında Dünya, Güneş ile Ay'ın arasına girip, Ay'ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor. Süper Ay tutulması ise bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Bu tutulma sırasında Dünya'nın arkasından gelen Güneş ışınları Ay'ın kızıl renge bürünmesine neden oluyor. Bu nedenle bu olay, 'Kızıl Ay tutulması' ya da 'Kanlı Ay tutulması' olarak da biliniyor.
Ay tutulmaları her dönemde insanların ilgisini çekti. 1900 yılından bu yana ise 5 kez süper ay tutulması yaşandı. Son Süper Ay tutulması ise bundan 33 yıl önce, 1982'de meydana geldi. Uzmanlar, bir sonraki tutulmanın ise 2033 yılında gerçekleşeceğini belirtiyor.