KALKINMA BAKANI LÜTFİ ELVAN DİL BAYRAMI TÖRENLERİNE KATILDI

TAKİP ET

Karamanlı hemşerimiz Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 740. Yıl Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma etkinliklerine katılmak üzere Karaman'a geldi.

Bakan Elvan ilk olarak Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen Türk Dil Yürüyüşe katıldı. Meydandan Cumhuriyet Parkına kadar düzenlenen yürüyüşte vatandaşlar Elvan’a sevgi gösterilerinde bulundu.
Cumhuriyet Parkı’nda düzenlenen törende Elvan ve beraberindeki Vali Süleyman Tapsız ve Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Atatürk Anıtı çelenk bıraktı.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Bakan Elvan, Karaman Tarihi kitabının tanıtım törenine katıldı.
Daha sonra Elvan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu’nda düzenlenen Dilimiz Kimliğimiz konulu panele katıldı.
Burada konuşan Elvan, “Vatan için pek çok tarif yapılır. Vatanın en güzel tariflerinden biri de Türkçenin konuşulduğu yerdir. Türkçenin sadece insan olarak bizim değil. Dağa taşa eşyaya ve evrene nüfuz ettiği yerlerdir. Bugün Türkiye bin yıldır bizim vatanımızsa burada dünyaya hala model olabilecek bir uygarlık inşa ettiysek, bu başka pek çok değer yanında Türkçe sayesindedir. Konuştuğumuz dil sayesindedir. Annemizin söylediği ninniler yaktığı ağıtlar sayesindedir. Bu dille oluşturulan sözlü ve yazılı muhteşem edebiyat sayesindedir.
ASLINDA YEGÂNE DEĞER TAŞIYICISI DİLDİR
Yunus Emresiz bir Türkiye düşünemiyorsak, Karacaoğlan’ız bir Türkiye düşünemiyorsa, bakisiz nedimsiz şeyh galipsiz bir Türkiye düşemiyorsak, Yahya Kemalsiz Mehmet Akifsiz nazım hikmetsiz Sezai Karakoç’uz bir Türkiye düşünemiyorsak bunda yaklaşık 8 asır önce gösterilen dil hassasiyetinin Karamanoğlu Mehmet Beyle aynı düşünen bir geleneğin etkisi ve katkısı vardır.
Aslında yegâne değer taşıyıcısı dildir. Elbette maddi kültürel varlıklar akla gelebilir. Onlara yüklediğimiz anlam onların nasıl bir değerler manzumesi oluşturduğunun ifadesi de ancak dille mümkündür. Dil eşyayı ve evreni sadece adlandırmakla kalmaz aynı zamanda anlamlandırır.
BİREY, KURUMLAR VE DEVLET OLARAK SORUMLULUKLARIMIZ VARDIR
Adlandırma ve anlamlandırma birbirinden bağımsız değildir. Onun için Türkçe sadece bizim sadece dilimiz değil aynı zamanda kimliğimizdir. Bu kimliğin güçlü olması bu kimliğin engin olması bu kimliğin lekelenmemesi için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar vardır. Birey, kurumlar ve devlet olarak sorumluluklarımız vardır. Dil yaşayan bir varlık olduğu için zorlamaların açtığı yaraları biliyoruz. Kayıtsız kalmanın yaraları da biliyoruz. Dildeki yozlaşma sadece dili yozlaştırmakla kalmaz, hayatımızı ve değerlerimizi de yozlaştırır.
Hep aydınlarımıza iş düşüyor diye söylendi söyleniyor. Sadece aydınlarımıza değil bu hususta 80 milyon insanımızın her bir ferdine iş düşüyor. Dilimiz kimliğimiz sözü sadece bir söz değil hakikatin de tezahürüdür” dedi.
Bakan Elvan’a günün anısına Vali Tapsız ve Belediye Başkanı Çalışkan tarafından üzerinde Türk Dil Fermanı’nın bulunduğu tablo hediye edildi.
Bakan Elvan daha sonra Yunus Emre Camisi’nde düzenlenen Yunus Emre Sofrası etkinliğine katıldı.
Elvan kent merkezindeki programlarının ardından Ermenek’te düzenlenen törenlere katıldı.
Haber: Murat ÖZÜNAL