KALİTESİ AR-GE İLE YÜKSELECEK

TAKİP ET

Karaman'da Anadolu Buğdayının kalitesine yönelik araştırmalar zenginleşti.

Buna Yurt içi ve yurt dışı pazarda boy gösteren Duru Bulgur’un da katkıları eklenince bundan böyle Buğdayın ve yerel durum buğdaylarının kalitesi  ve agronomik özellikleri geleneksel metotlar kullanılarak iyileştirilecek ve tekrar Türk tarımına kazandırılacak.
    PROJE 24 AY SÜRECEK
    Geçtiğimiz aylarda yine Karaman’da Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile Duru Bulgur arasında Ar-Ge sözleşmesi imzalanmış ve sözleşmeye göre, eskiden Anadolu’da bulgur üretimine en elverişli yerel tohum olarak bilinen Buğdayı ve yerel durum buğdaylarının kalite ve agronomik özellikleri geleneksel metotlar kullanılarak iyileştirilecek ve tekrar Türk tarımına kazandırılması amaçlanıyor.
    Bulgur ve bisküvi üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olan Karaman’ın en önemli hammadde ihtiyacının başında buğday geliyor.
    Hayata geçirilecek olan Ar-Ge projesi ile tarım ve gıda sektörüne önemli çıktılar sağlaması bekleniyor.
    Proje hakkında bilgiler veren uzmanlar, "Proje kapsamında ülkemizde yetiştiriciliği çok azalan ve çok kaliteli ürüne sahip eski Anadolu buğdayları kullanılarak geleneksel yöntemlerle sert durum buğdayın kalitesi iyileştirilecek. Araştırmada ülkemizde bulunan yerel buğdaylar ve daha önce hiç kültüre alınmamış yabani buğdaylarımız kullanılacak. Proje ile kırsal tarım yapılan alanlardaki sert durum buğday üretimi ve kalitesinin artırılması hedeflenmektedir" dedi.
    24 ay sürecek olan projede Biyomühendislik Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ceren Bayraç, Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan, Gıda Teknolojisi Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Cafer Akyürek ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Kadir Sabancı da araştırmacı olarak görev alacak.