"Kadının Yaptığı Her İşi Eğitimle Güçlendireceğiz"

TAKİP ET

TOBB Karaman Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu Başkanı Ahsen TOKTAY ile bir araya geldik

TOBB Karaman Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu Başkanı Ahsen Toktay ile Karaman’ı ve Karaman’da kadını konuştuk. Ahsen Toktay “ Karaman’da sevgiyle ve inançla yürüyoruz. Koşmadan, sakin ve ele ele yürümeye devam edeceğiz ve kadının yaptığı her işi eğitimle güçlendireceğiz”

 TOBB Karaman Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu’nun çalışmaları, projeleri ve hayallerini konuşmak üzere sıcak bir Şubat ikindisi TOBB Karaman Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu Başkanı Ahsen TOKTAY ile bir araya geldik.  Toktay konuşmasına;

 “Ülkemiz büyük bir yas içinde ve zor bir dönemden geçiyoruz. Türk kadını olarak başımızı dik tutmaya ve kaldığımız yerden çok çalışmaya devam edeceğiz. Biz geçmişteki kahraman kadınlarımızdan güç almaya kendi yaralarımızı kendimiz sarmaya devam edeceğiz. Başka türlüsü çok güç...  Acımız çok büyük, İdlib’te şehit düşen kahraman evlatlarımıza Allah’tan rahmet acılı ailelerine ve Türk Ulusu’na başsağlığı dilerim.” dedi.

            Konuşmasına “Karaman’da güzel şeyler oluyor” diye devam eden TOBB Karaman Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu Başkanı Ahsen Toktay  “Evinde çocuk bakıcılığı yapan, restoranda garsonluk, tarlasında bahçesinde,  kamuda ve özel sektörde çalışan, hayatına hayallerine küsüp kendini eve kapatan her kadına ulaşmak bizim boynumuzun borcu olacak”.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’na Başkan seçildikten sonraki süreci bize biraz anlatabilir misiniz?

Ahsen TOKTAY: İlk hissettiğim şey kadınca bir sorumluluktu diyebilirim. Kollarım ne kadar güçlü olursa kadınları daha güçlü kucaklayabilirdim. Bu anlamda kurul üyesi arkadaşlarımın hepsine, TOBB Genel Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Gökhan Alkan ve yönetimine teşekkür ederim. Yürüdüğümüz yolda her geçen gün umutla ve güçlenerek emin adımlarla yürüdük. Biz sevgiyle ve inançla yürüyoruz. Koşmadan sakin ve el ele…

            Yürünmeyen yollarda yürümeyi kafasına koyan o kadar cesur ve çalışkan kadınlarla tanıştık ki, geleceğin güçlü kadınları aslında aramızda sessiz sakin yaşıyorlar ve zaten üretimin içindeler.  Rol modellerine umut veren bu kadınlara ihtiyacımız var. Köylere gidiyorum öyle kadınlarla yolumuz kesişiyor ki onları alkışlarken hayran kalıyorum. Kadın hep var! Duygusuyla, duruşuyla, emeği ve duygularıyla, alın teriyle, bilek gücüyle kadın hep var.

            Biz TOBB Karaman Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu olarak çalışmalarımızın ana hedefine bilinçli kadın ve bilinçli toplum olmayı koyduk. Bu anlamda seminerler düzenledik. Hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyen kadınlarımızla her ayın ilk Çarşamba günü buluşmak üzere sözleştik.  “Kadın kadının gücüdur” sloganı kalbimize ve aklımıza hep güç verdi. Güçlü bir kurul ailesi olduk bu benim için çok kıymetli bir duygu… Karaman’da kamu yararına çalışan dernek ve vakıf temsilcileri ile birlikte hareket ederek gücümüze güç kattık. Karaman’da kadın deyince aynı düşünmek, aynı yolda ilerlemek en büyük motivasyon kaynağımız diyebilirim.

Peki, en çok merak edilen sorulardan birisiyle devam etmek istiyorum. Üretici Kadınlar Pazarı ile ilgili son durum nedir?

Ahsen TOKTAY: Biz kurul olarak projenin alt yapısını akademisyen arkadaşlarımızın çalışmaları ile güçlendirmeye devam ediyoruz. Konuyla ilgili Belediye Başkanımız Sayın Savaş Kalaycı ile yaptığımız görüşmede, kadına ve emeğe değer kazandıracak “Üretici Kadınlar Pazarı” projesinin hayata geçmesi noktasında yer tahsisi için gerekli desteği sağlayacaklarını belirttiler. Pazar yerinin kurulacağı yer ve mekân konusunun netleşmesi ile proje paydaşların desteği ile hayat bulacak ve kadının emeğine, Karaman ekonomisi ve sosyal yaşamına anlam katmış olacak.

            Bu konuda ve icra kurulumuzun her projesinde,  Üniversitemiz ve değerli akademisyenlerimiz bize destek olmaktadır. Kurul üyemiz Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Dekan Yardımcısı Nezahat Ekici kurul çalışmalarımızın içindedir. Yine Boğaziçi Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Öğretim üyesi Umut Kuruüzüm’ün kadın, yoksulluk, kırsalda üretici kadının sorunları ve kooperatifleşme çalışmaları, kadını ve üretimi güçlendirecek projelerimize katkı sağlamıştır.  İlgisine ve desteğine teşekkür ederim. Proje çalışmalarımızın sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir olmasını önemli!  Bizim hikâyemizin ana kahramanı kadın… Kadının eğitimini ve bu süreci çok önemsiyoruz. Kadın ekmek yapıyorsa, en iyisini yapsın istiyoruz. Bu konudaki gelişmelerden haberdar olmasını, eğitimini almasını istiyoruz.  Sağlıktan, beslenmeye, istihdamdan, üretime her konuda önceliğimiz eğitim olacak. Kadın danışırken, ilham verirken, işbirliği içinde olurken, elini taşın altına koyarken bilinçli hareket etsin istiyoruz. Bu nedenle üniversitemizin desteği ve sağlayacakları her katkı çok önemlidir. Sürekli öğrenerek, gelişerek ve güçlenerek  adım atmayı amaçlıyoruz. Bu bir saç ayağı; bir ayağında kurul olarak biz varız, diğer ayağında kadın, üçüncü ayağında paydaşlarımız… Tüm kamu, sivil ve özel kuruluşlarımızın desteği ile kadının elini nasıl güçlendirebiliriz ortak meselemiz olmalıdır. Birlikten güç alarak ama eğitimi en başa koyarak çalışmalarımız devam edecek.

İcra Kurulu olarak başına yıldız koyduğunuz projelerden birisi bu, başka hangi projeler var?

Ahsen TOKTAY: “Ermenek sakin şehir” olma yolunda ilerliyor. Bu projeyi başından bu yana çok destekliyoruz. Ermenek Belediye Başkanımız Sayın Atilla Zorlu’yu ziyaretimizde, Ermenek’in doğasına, geleneksel yaşam biçimine ve doğal tarım ürünlerine destek veren her türlü çalışmanın içinde olduklarını görmek bizi çok mutlu etti. Ermenek “sakin şehir” konusunda müracaatını yaptı. Güzel haberler almayı umut ediyoruz.

             Bakınız Ermenek, Ayrancı ve Göktepe’de artık kadın emeğinin karşılığını almaya başlıyor.  Bunlar bölgemizin kalkınmasında ve kadının emeğine sahip çıkılması noktasında sevindirici gelişmeler… Ermenek üretici kadınların ürünlerini, Belediye bünyesinde açtığı organik markette satışını yapıyor. Ayrancı kooperatifleşme çatısı altında üretici kadınları bir araya getirmeye hazırlanıyor. Göktepe’de doğal ürünler festivalinde yine kadının emeğine sahip çıkılıyor. Göktepe’de kurulan tekstil atölyesi kadına istihdam alanı oluşturdu. Bu çağı iyi anlayanlara ne mutlu! Bu haberlerin aratarak devam etmesini diliyor bu toprağın kadınına emeğine sahip çıkan Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Kadının emeğini değere ve kazanca dönüştürmek için var gücümüzle hep birlikte çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak başka ne gibi faaliyetleriniz var?

Ahsen TOKTAY: İlimizdeki ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Her konuda eğitimi destekliyoruz. Okullarımızda çocuklarımızla buluştuk. Çeşitli sosyal sorumluluk projelerimiz oldu olmaya devam edecek. TOBB Genel Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Türkiye’de üretici ve girişimci kadına desteğine ve ilgisine müteşekkiriz. Ülkemizde düzenlenen kadın konulu çalıştaylara katılarak birbirimizden ilham almaya ve ilham vermeye devam ediyoruz. Karaman yerelinde kadın işbirliğini önemsiyoruz.  Bu anlamda “Karaman ve Kadın” ana başlığı altında yapılacak her türlü sosyal, kültürel ve ekonomik proğramlar üzerinde fikir alışverişi içindeyiz. Bu birlikteliği önemsiyorum. Bütün meselemiz kadını ve üretimi eğitimle birlikte güçlendirmek. Hedefimiz üretimde seferberlik içinde olmak. Gelecek hepimize bereket getirsin.

            Bugüne kadar biriktirdiklerimiz ve damıttıklarımız bize çok şey kattı. Bu şimdilik küçük bir kıvılcım gibi görünse de sönmeyen meşalelere dönüşecek. Buna inancımız tamdır. Türk kadınının çalışkanlığını önemseyen, destek veren herkese bu vesile ile teşekkür etmek isterim.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken, neler söylemek istersiniz?

Ahsen TOKTAY: 8 Mart’ın anlamından uzaklaşmamak gerekiyor. 8 Mart bir farkındalık günüdür ve kadınlarımızın değeri sadece bir güne sığdırılmamalıdır.  Bu anlamda TOBB Karaman Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu olarak 6 Mart Cuma günü saat:14.00’de Çeşmeli Kilise’de üretici ve girişimci kadınlarımızla bir araya geleceğiz. Önce birbirimizi dinlemeye zaman ayıracağız. Üretici ve girişimci kadınlarımızın cesaret ve başarı öykülerini kendilerinden dinleyeceğiz.  En çok da buna ihtiyacımız var. Bir kaç slogandan öteye geçmeyen her yıl bir önceki anma mesajlarının güncellendiği ve yasak savan bir anlayışla 8 Mart programları bir kutlama değil anma ve birbirimizi anlama günüdür. Bu anlamda yaşadığı çevresine anlam katan, üretime katkı sağlayan, varlığı ile bize güç veren tüm kadınlarımızı en kalbi duygularımla anıyor ve selamlıyorum. 

Son olarak söylemek istedikleriniz neler olacak?

Ahsen TOKTAY:  Karaman’da kadın için bilgisini, birikimini, desteğini ve deneyimlerini bizimle paylaşan herkese müteşekkirim. Herkesin sorumluluk almasıyla daha güçlü, daha üretken ve bereketli yarınlara inanıyoruz. Bu inanç hepimize gerekli, bu inançla yeşerecek umutlarımız… Bu anlamda her kadın umudumuz.  Her kadına ulaşmak, hayallerine dokunmak, yürüdüğü yolu güçlendirmeyi görevimiz sayıyoruz.  Bu sorumlulukla kurulumuz görevinin başındadır. Karaman’da kadın için atılacak en küçük adımı önemsiyor ve destekliyoruz.  Unutmayalım kadın gülerse toplumda güler.

            Kadına dair haberlerinizle bize destek verdiğiniz için Uyanış Ailesine ve size ayrıca teşekkür ederim. Kadınların alın teri ile aydınlanacağımız bereketli yarınlarda birlikte yürümek umudumla dünyanın yarısını oluşturan ve diğer yarısını da yetiştiren tüm kadınlarımızı kucaklıyor, sevgilerimi yolluyorum.