Kadına Yönelik Şiddet Seminerleri

TAKİP ET

Kadına Yönelik şiddet yaygın bir toplumsal sorun haline gelirken, evrensel olarak bütün dünyada her yerde, her yaş ve cinsiyete karşı uygulanan bir insan hakkı ihlal olarak kabul ediliyor.

Karaman’da Kadına şiddetin olguları da verilen eğitim seminerleri ile tanımlandı.
 Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamında Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü iki günlük eğitim gerçekleştirilmiş. Bu kapsamda Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı aile hekimleri eğitilmiştir.
Kadına Yönelik şiddet konusunda eğitim veren Dr Dine Atcı Kaya ve Psk. Hakan Yalçın konuşmalarında şunları vurguladı.
Kadına Yönelik şiddet yaygın bir toplumsal sorundur. Evrensel olarak bütün dünyada her yerde, her yaş ve cinsiyete karşı uygulanan bir insan hakkı ihlalidir. Aile içinde şiddet daha çok eşe yönelik ve erkeğin kadına uyguladığı şiddet biçiminde olmaktadır. Kadına yönelik şiddetin kaynağında cinsiyet ayrımcılığı yatmaktadır. Ancak sorunun mahrem olarak algılanması nedeniyle konuyla ilgili yapılan çalışmalar yetersiz kalmaktadır. Kadına yönelik şiddetin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin toplumun tüm kesimleri tarafından daha iyi irdelenmesi, anlaşılması ve çözümü, yapılması gerekenlerin ortaya konulabilmesi için çalışmaların yapılması önemlidir. İlgili sivil toplum kuruluşlarını da kapsayan çalışmalara ihtiyaç vardır.
            Kadına yönelik şiddet olgularının tanımlanmasında, tedavi, destek ve rehabilitasyonu yanı sıra, toplumda şiddetin azaltılmasında şiddetsiz bir kültür oluşturulmasında sağlık çalışanlarına önemli görevler düştüğünü belirten Psikolog Hakan Yalçın, Sağlık çalışanlarının şiddet ile ilişkili kendi tutumlarını tanımaya ve profesyonel hizmet sunumunda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden arınması gerektiğini,  sağlık çalışanlarının etik ve mesleki kodlar doğrultusunda mağduru tanıma, suçluluk hissetmeden sorunları dile getirmede cesaretlendirme, mahremiyet ve güvenliği sağlama, diğer profesyonellere yönlendirme ve destek sistemleri ile ilgili rehberlik etme görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.