Kadın Milletvekili Aday Adaylarımızı Tanıyalım

TAKİP ET

Demokrasi için “Bende varım” diyen ve yönetime talip olan kadınlar kim?  Neden aday olmak istediler?

Yasemin Küçükcicibıyık yazdı / Özel Haber

            Siyasette kadın temsilinin eksikliği ülkemizde en ağır şekliyle yaşanmaya devam ediyor. Cumhuriyet tarihi boyunca maalesef meclise hiç kadın milletvekili gönderemeyen 20 ilden birisi Karaman.

Peki, bu seçimlerde ne olur? Kadın milletvekili adayları liste sıralamasında nerede yer alır?

            Milletvekili aday listelerinin YSK’ya teslimi için geri sayım başladı. 2023 Türkiye genel seçimleri, 14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenecek olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. döneminin 600 yeni üyesinin belirleneceği seçimler olacak. 

Bu seçimlerde demokrasi için yönetime talip olan kadın milletvekili aday adaylarımıza siyasette daha fazla kadın sesine yer açmak için Uyanış Haber olarak sorduk:

Neden milletvekili olmak istiyorsunuz?

“Bende varım!” diyen siyasi partilerin kadın milletvekili aday adayları kimdir? Neden milletvekili olmak istediler?

Hepsinin kadın olmaktan kaynaklanan ortak ve şahane bir paydaları var. Görüştüğüm her bir kadın milletvekili aday adayı, konuşmamızın sonunda şunu söyledi: “Ben değil, Karaman meclise bir kadın milletvekili göndersin”  Bu çok kıymetliydi!

Çünkü bu beklenti bir istek değil ihtiyaçtır artık! Çünkü bu beklentiyi yasak savmadan karşılamak, tüm siyasi partilerin vazifesi olmalıdır artık! Çünkü kadınsız bir demokrasi istemiyoruz artık!

 Bu ihtiyaca cesurca cevap veren “bende varım” diyen kadınlar ise iyi ki varlar. Çünkü nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi her şeyden önce bir demokrasi meselesidir. Bu meseleye sahip çıkmak hepimizin görevi olmalıdır. Kadının siyasal yaşamda var olmasının önündeki engellerin aşılması elbette kolay değil… Siyasette kadının yeri ve varlığı çok önemli! Zira kadının kabul etmediği bir düşüncenin gelişmesi ve geleceğe ulaşması pek mümkün görünmüyor.

Uyanış Haber olarak tüm siyasi partilerin kadın milletvekili aday adaylarına başarılar dileriz.

Ak Parti Milletvekili aday adayı Fatma Coştu kimdir?

Merhaba, ben Fatma Çoştu. 1997 Karaman doğumluyum. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nden ve ikinci üniversite kapsamında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmetler bölümünden mezun oldum. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında farklı görevlerde bulundum.

Henüz 15 Yaşında adım attığım AK Parti teşkilatımızda Gençlik Kolları Lise Teşkilatında Kurucu Başkanlık, Üniversite Teşkilat Başkanlığı, Gençlik Kolları Yönetim ve Yürütme Kurulu Üyeliğinde bulundum. AK Parti Karaman 6. Olağan İl Kongresinde İl Yönetim Kurulu üyeliğine seçildim. Akabinde İl Başkan Yardımcısı ve SKM (Seçim Koordinasyon Merkezi) Bilgi İşlem Sorumlusu olarak görev aldım. 23 yaşında Türkiye’nin en genç kadın kolları başkanı olarak atandım ve halen görevime devam etmekteyim. Bugün ise 25 yaşında genç bir kadın milletvekili aday adayı olarak sizinle görüşmenin onurunu, mutluluğunu ve heyecanını yaşıyorum.

Neden milletvekili olmak istiyorum? AK Parti kadınların omuzlarında yükselen bir harekettir.

"Kadınlar Siyasetin Nesnesi Değil Öznesidir" diyen Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kadının siyasal katılımı ile ilgili verdiği cesaret ve motivasyon siyasette kadını güçlendiren bir olgu oldu. Bende bu düsturla toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın güçlü bir temsilcisi, Karamanımızın ilk kadın vekili olabilmek inancıyla bu kıymetli yola çıktım.

Kadın zarafetinden, şefkatinden, nezaketinden, samimiyetinden ödün vermeden siyaset yaparak Anadolulun ferasetli, merhametli, fedakâr, inançlı ve bir o kadar da başarılı kadınlarını temsil etmek her bir kadın için muhakkak ki kıymetli bir görev ve büyük bir gururdur.

Kendimi tanıtırken aldığım siyasi görevlere de değindim. Çünkü benim en büyük servetim, emeğim. Görevlerim süresince samimiyetle gayret ederek emeğime güzel anlamlar katmak istedim. İnanıyorum ki bir şehri sevmek bir şehre emek vermeyi, samimiyetle şehrine hizmet etmeyi gerektirir.

Siyasette kadın eli, abla samimiyeti ve kız evlat fedakârlığı ile kadın-erkek, genç-yaşlı omuz omuza şehrimize hizmet etmeyi arzuluyorum. Zira bir şehrin, bir neslin hâsılı geleceğin inşa ve ihyasını kadın-erkek hep birlikte gerçekleştirebiliriz.

Önemli bir seçim sürecinde genç bir kadın aday adayı olarak; bu süreçte "Bende Varım" diyerek cesaretle adım atan güzel memleketimin, kıymetli kadın siyasetçilerini tebrik ediyor, tüm aday adaylarına başarılar diliyorum.

Bize bu güzel imkânı sağladığınız için ayrıca size çok teşekkür ediyor, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

CHP Milletvekili aday adayı Hatice Sinan kimdir?

Ben Hatice Sinan, öncelikle tüm Karamanlıları saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 1979 Mersin-Mut doğumluyum. Kara çadırın kara yörük kızıyım ben…  30 yıldır Karaman’da ikamet ediyorum. Ev hanımıyım, emekçi kadınlarımızın sesini duyurmak için aday adayı oldum. Her kadın gibi tek bir isteğim var; Türkiye büyüsün kadınlar güçlü olsun. Alevi, kürt, çerkez tüm hemşerilerime sesleniyorum; Artık kara çadırın kara kızı sesiniz olacak. Size söz güzel ülkemiz bu baharı coşkuyla, umutla karşılayacak.  Niçin aday oldum? Kadınlarımızın her türlü sorunlarını meclise taşıyıp sesi soluğu olmak için…  Bu duygu ve düşüncelerle “Ne mutlu Türküm diyene!” bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha tüm Karamanlı hemşerilerimi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Size de bu fırsatı bize verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Hepiniz Allah’a emanet olun.

MHP Milletvekili aday adayı Fulya Çelikyön kimdir?

Ben Funda Çelikyön 24 Temmuz 1988 Karaman’da dünyaya geldim 34 yaşındayım. Babamın adı Yaşar, annemin adı Şerif ‘tir. Annem ev hanımı babam ise yıllarını esnaflığa vermiş, sanayi Oto Elektrik ustalarından Yaşar Sümertaş ‘tır. Babam çekirdekten milliyetçi olarak yetişmiş MHP il başkanlığında aktif görev yapmış, dava insanıdır. Büyük babam yine aynı milliyetçi olup Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi MHP'de çalışmalara katılmış Karaman’ın eski esnaflarından kapalı çarşıda manifaturacılık yapmış Gövesli Ahmet Sümertaş’tır. Çocuklarla kurduğum iletişimden dolayı Ortaokul müdür yardımcımın aileme tavsiyesi üzerine Nefise Sultan Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü mezunu oldum. Sonra toplum bilimi olan Sosyoloji ile ilgilenmek istedim. Aile Danışmanlığı başta olmak üzere birçok eğitim ve kurslara katılıp belgelerimi aldım. Genel olarak spor yapmayı, doğa yürüyüşü, tarihi mekân gezileri, sinema izlemeyi severim. Hobilerim arasında sokak hayvanları ile ilgilenmek, yaşlı kimsesizlere kimse olmakta başta gelmektedir. En sevdiğim müzik türü Türk Sanat Müziği, klasik ve pop müzikleridir. 2021 yılında eski 70 Larende spor ve Yollarbaşı spor kulüp başkanı olan Halil İbrahim Çelikyön ile hayatımı birleştirdim. Evlendikten sonra Aile Danışmanlığı Ofisi açarak Karaman halkına hizmet vermeye başladım.

Niçin aday oldum? Sorusuna gelince;  En büyük destekçim olan eşimle birlikte milletvekilliğine aday adaylığımı koymuş bulunmaktayım. En büyük idealim ise ileride sizlerin de takdiri ile birçok kişinin hayatına dokunan bir milletvekili olmaktır.

            Bende varım dedikten sonra desteğini esirgemeyen aileme, tüm kadın seçmenlerimize ve bize bu fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ederim Yasemin Hanım.

İYİ Parti Milletvekili aday adayı Fadime Harmanizi kimdir?

Ben Avukat Fadime Harmanizi. Şu anda hem avukatlık hem de arabuluculuk yapıyorum. 1983 doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Çalışma hayatıma 2006 yılında başladım, stajımı Ankara’da yaptım. Daha sonra Karaman’a yerleştim. İlk olarak bir hukuk bürosunda çalışmaya başladım. Daha sonra kısa bir dönem Karaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda çalıştım. Akabinde başka bir özel kurumda avukat olarak çalışmaya başladım. Genel Müdür yardımcılığı görevine yükseldim. Daha sonra özel kurumdan ayrılarak kendi avukatlık ofisimi açtım.

Neden ve niçin aday oldum? Öncelikle size ve Karaman’da Uyanış Gazetesi’ne teşekkür ederim. Kadınların her alanda olmasına gerektiğine inanıyorum. Özellikle Karaman’da kadınların siyasi konu da çok aktif olmadıklarını, aktif olan kadınları tebrik ediyorum takdir ediyorum. Kadınların da her masada olması gerektiğine inanıyorum. Kadınlar hakkında karar verilirken kadınların da o masada olması lazım. Bizlerin olmadığı hiçbir masada kadınlar hakkında karar verilmesini istemiyorum. Türkiye’nin kadınları güçlüdür, bilinçlidir buna inanarak yola çıktım. En azından bir kadına örnek olabilirim inancıyla girdim bu yola.

            Sayın Genel Başkanım Meral Akşener’e kadın olarak büyük bir saygım var. Zaten öncelikle ben bu hareketi cesurlar hareketi olarak görüyorum. Hem cesurlar hem de kadınlar hareketi olarak görüyorum. Tabi ki siyasi partimizin vizyonu, misyonu, belli değerleri bana uygun geldiği için kendimi bu parti de buldum. Cumhuriyetçi bir Türk kadını olduğum için kendimi İYİ Parti’ye yakın hissetim. Bizim sloganlarımızdan birisi de ‘Güçlü kadın güçlü Türkiye’. Bugüne kadar gittiğimiz hiçbir yerde, yalnız başıma gittiğimde de hep evin kızı gibi sıcak bir enerjiyle ve umutla karşılandım. Bu kucaklaşma bana ve partimize güç veriyor. Derdiyle dertlendiğim sadece kadınlarımız değil elbette…  Erkeklerde sorunlarını anlatırken İyi Parti’ye sonsuz bir umut ve güven duyuyorlar. Çünkü Türk siyasetinin bir anne ve kadın şefkatine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılında birlikte başaracağız, Karaman’da da tarih yazacağız. Bu duygu ve düşüncelerimle, bende varım diyen tüm kadın aday adayı arkadaşlarıma başarılar diliyor,  Uyanış Gazetesi’ne ve size ayrıca teşekkür ediyorum.

Saadet Partisi Milletvekili aday adayı Selver Karakaş kimdir?

         Ben Selver Karakaş… İlkokul, ortaokul ve liseyi Karaman’da okudum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İlahiyat bölümünü bitirdim. Eğitimciyim, evliyim ve iki çocuk annesiyim.

Milli görüş serüvenim 1996 Refah Partisi İl Kadın kollarının gençlik teşkilatında çalışarak başladım. 1998 Fazilet Partisi İl Kadın Kolları yönetim kurulu üyeliğim parti kapatılıncaya kadar devam etti. 2001 Saadet Partisi İl Kadın kolları kurucu başkanlığı ile beraber il kadın kolları yönetim kurulunu oluşturdum. 2003’den itibaren bu güne kadar İl Kadın Kolları Eğitim başkanlığını yürütüyorum.

         Neden aday olmak istedim?  Kadınlarımızın, erkeklerimizin ve tüm milletimizin sesi olacağım. Kadının bu toplumun inşasında büyük pay sahibi olduğuna;  anne olarak, öğretmen, doktor, mühendis, gazeteci, yazar-çizer, ilim insanı olarak, fabrikada işçi, tarlada köylü, pazarda esnaf, ticaret erbabı, iş kadını, yönetici olarak kısacası toplumun her alanında çalışan, üreten, iradesini kimsenin etkisinde kalmadan her türlü mahalle baskısının dışında özgür ve özgün bir şekilde ortaya koyan kadınlar, daha güzel bir yarını şekillendireceklerine inandığım için aday olmak istedim.  Son söz olarak biliyoruz ki kadınların olmadığı bir hayat, siyaset, ekonomi, sivil toplum hep eksik kalacaktır.

         Saadet Partisinin siyaset anlayışında ayrıştırma değil birleştirme, ötekileştirme değil uzlaştırma vardır. Farklılıklarımızı bir çatışma ve ayrışma sebebi olarak değil toplumuzu renklendiren bir zenginlik olarak kabul ediyoruz. 85 milyon memleket evladının her birini değerli görüyoruz. Hiçbir vatandaşımızın etnik ve mezhepsel kimliği dünya görüşü, siyasi tercihi, hayat tarzı nedeniyle baskı, kınama ve zorlamaya maruz kalmayacağı, toplumun her kesiminin kendi kimliği ile var olacağı bir Türkiye hedefliyoruz.

          Hep beraber ülkemizin insan onuruna yaraşır bir yaşamın sürdüğü ve sosyal/refah standartlarına ulaştığı, kadınların, çocukların, gençlerin ve tüm vatandaşlarımızın geleceğe umutla baktığı toplumsal huzurun tesis edildiği mutlu bir ülke haline getirmek için hep beraber son nefesimize kadar çalışacağız.

Yaşanabilir bir Türkiye,

Yeniden büyük Türkiye,

Yeni bir Dünya için,

Tüm Karamanlı hemşerilerime saygılarımı sunuyorum.
















karaman karaman aday adayları aday adayları kadın aday adayları