İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Türkkan: Teşvikler Konusunda Karaman'a Ayrımcılık Yapılıyor

TAKİP ET

iYi PARTİ TBMM Grup Başkan Vekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan, Mecliste yaptığı konuşmada, Karaman'ın sorunlarını dile getirerek teşvikler konusunda Karaman'a ayrımcılık yapıldığını söyledi.

Türkkan konuşmasında, “İlçe bazlı teşvik, 21 Ağustos 2020tarihli 31220 sayılı resmi gazetede yayınlanan Yatırımlarda devlet yardımlarıhakkında karar değişikliği yapılmasına dair karar ile yürürlüğe girdi. FakatKaraman’ın 3. Bölge yatırım teşviklerinde kalması aynı teşvik bölgesiiçerisindeki iller ile daha yüksek teşvik kapsamında bulunan illerlekıyaslandığında teşviki esas belirleme kriterlerinde yanlışlık olduğu kanaatinidoğurmuş, buda Karaman’ı diğer illere nazaran dezavantajlı konuma sokmuştur. AyrıcaErmenek ilçesine ait teşvik listesi ilçenin listesinde yer verilmemiştir. Buteşvik sıralaması 2014 verilerine göre değerlendirilmiş, ancak 2014’den buyanaköprünün altından o kadar çok su akmış ki bu geçen 7 yılda sosyo-ekonomikveriler oldukça farklılık göstermiştir. Diğer iller bu geçen 7 yılda gelişimsağlamış, Karaman ise bu devlet yardımlarında 3. Bölgede kalmış olmasısebebiyle geride kalmıştır. Karamanlıların beklentisi Karaman’ın teşvik bölgesidurumunun yeniden değerlendirilmesi ve Ermenek ilçemizin de alt teşvik bölgesilistesinde yer almasıdır” dedi.

İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Lütfi Türkkan, Karamanlıelma üreticisinin ihracatta yaşadığı sıkıntılara da kayıtsız kalmadı.

Türkkan, “Türkiye’de elma ihracatı yapan 9 ilden biri deKaraman’dır. Ancak elma ihracatı yapmak için gereken analiz ne yazık ki Karaman’dayapılmamaktadır. Elma üretiminde ikinci olması ve ülkemizin elma ihracatınınüçte birinin Karaman’dan yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda bu analizinKaraman’da yapılmasının ne kadar elzem olduğu bir kere daha görülecektir. İhracatkonusunda Karamanlı elma üreticileri destek bekliyor. Bu noktalarda hükümeti,özellikle kendisi Karamanlı olmasına rağmen Mersin Milletvekili olan Hazine veMaiye Bakanı Sayın Lütfi Elvan’ı, Karaman’ın sıkıntılarına kulak vermeye davetediyoruz. Sayın bakan siz Karaman’da doğmuş, büyümüş, yetişmiş bir bakansınız.Seçim bölgeniz Mersin olabilir. Karaman’ın sorunlarına lütfen kayıtsızkalmayınız” diye konuştu.