IPARD DESTEKLERİ 185 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADI

TAKİP ET

2013 yılından buyana TKDK'ya yapılan 90 başvuru sahibinin 83'ünün proje ödemesi tamamlandı. Şuana kadar faydalanıcılara ödenen miktarın 20 milyon 891 bin TL olduğunu söyleyen TKDK İl Koordinatörü Öztürk, "IPARD destekleri yaklaşık 185 kişiye istihdam sağladı" dedi

TKDK, Yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II Programının tanıtımı amacıyla TKDK’nın 42 İl Koordinatörlüğünde lansman çalışmaları düzenleniyor. Karaman'da da Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü, IPARD II Lansman toplantısını Demosan Otelde düzenlendi. IPARD Programı kapsamında Karaman’a kazandırıp ödemesi tamamlanan 83 tesisin toplu açılışının yapıldığı törenin açılış konuşmasını yapan TKDK Karaman İl Koordinatörü Özgür Öztürk, "2013 yılından bu yana 90 başvuru sahibi ile sözleşme imzalandı. TKDK Karaman İl Müdürlüğü bunlardan 83 ünün ödemesini tamamladı. Faydalanıcılarımızın hesabına ise, 20 milyon 891 bin TL yatırıldı.  Kalan projelerin de ödenmesiyle birlikte bu tutar 30 milyon 825 bin TL ye çıkacak. İlimizde gerçekleşen IPARD destekleri yaklaşık 185 kişiye istihdam sağladı. IPARD programının genç ve kadın girişimcilere yönelik sağladığı pozitif ayrımcılık sayesinde bu istihdamın 24’ü genç, 3’ü ise kadın girişimci oldu" dedi.

            IPARD Programı kapsamında Türkiye’ye kazandırılan yatırımlara değindi. Karaman özelindeki yatırımları tanıtan Öztürk, yenilenebilir enerji yatırımları ile ilgili olarak, "Karaman’da Türkiye’de güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan iller arasında yer almaktadır. İl Koordinatörlüğü olarak, 13. Başvuru Çağrı döneminde başvurusu alınan, yenilenebilir enerji yatırımı içeren projelerin yatırımı tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Bu yatırımlardan, Armutlu Yem Gıda Hayvancılık Sanayi Ve Ticaret A.Ş. tarafından sunulan 'Armutlu Güneş Enerjisi Santrali Projesi' hem Türkiye’de hem de Karaman’da ilk projelerden biri olmuştur. Aynı zamanda kullanmış olduğu tracker sistem, çift eksenli takip sistemi, meteoroloji istasyonu ile kar, nem, rüzgar ve basınç ölçümlerini yapıp otomatik olarak konum alabilen son teknoloji bir yapıya sahiptir. 120 Kw kurulu kapasiteli, 649 milyon 134 bin 45 TL bütçeli süt toplama merkezi güneş enerjisi üretimi projesi ilimiz için güzel bir örnek olarak ortaya çıkmıştır. Kurumumuzca sağlanan hibe destekleri ile ilimizde tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması, maliyetlerin azaltılması ve istihdama katkı sağlanması yanında, ilimizin güneş potansiyelinin değerlendirilerek yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması da hedeflendiğini” şeklinde konuştu.

            Karaman özelindeki yatırımları tanıtan Öztürk, yatırımcılara ve söz konusu yatırımların hayata geçmesinde TKDK’ya destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. IPARD-II Programını da tanıtan Öztürk, 18 Aralık’ta çıkılan çağrı ilanı ile yeni dönemin başladığını ve IPARD-II ile kırsal kalkınma adına yapılan yatırımların süreceğini belirtti.

            Törene Vali Murat Koca, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prf. Dr. Sabri Gökmen, protokol üyeleri, yatırımcılarımız ve Karamanlı vatandaşlar katılım sağladı.