INTERNET'TE HİÇBİR ŞEY BEDAVA DEĞİL

TAKİP ET

Sanal ortamda bilgi hırsızlığı yapan kişilere karşı alınabilecek önlemleri Karaman'da verdiği konferansta anlatan Çözüm Tasarım Danışmanı Kalaç, Internet'te hiç bir şeyin bedava olmadığını Internet'te kullandığınız veya Internet'ten indirdiğiniz her şeyin bir bedeli vardır" dedi

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte eskiden elle tutulur halde saklanan belgeler artık bilgisayar ortamında saklanıyor. Bu durum da gizli saklı kalması gereken konuların siber saldırılarla açığa çıkmasına ve önemli bilgilerin kötü kişilerin eline geçmesine sebebiyet veriyor.

            Bilgi güvenliği tanımı, bilgisayar ve erişim güvenliği, siber tehditleriyle alakalı olarak Karaman'da konferans veren İnnova Bilişim Çözüm Tasarım Danışmanı Dinçer Kalaç, "İnternette kullandığınız veya internetten indirdiğiniz her şeyin bir bedeli vardır. Eğer bir web sitesi, sayfasını ücretsiz kullandırtıyorsa, bilin ki üzerinizden para kazanılıyordur. Bu sayfada dönen reklamlar sayesinde de olabilir, üyelik bilgilerinizin paylaşımı şeklinde de. ‘Mail adresiniz kesinlikle 3'üncü şahıslarla paylaşılmayacaktır.’ Evet, onu okumuştunuz; fakat her türlü hareketiniz, tıklamalarınız, paylaşımlarınız kayıt altına alınmakta ve tüketici eğilimi olarak incelenmekte.

             Sonuç olarak, bir site ücretliyse, siz o siteyi kullanıyorsunuz. Ancak üyelik paralı değilse, birileri sizin üzerinizden para kazanıyor. İnternette hiçbir şey bedava değildir ve biraz dikkatli olmazsanız size pahalıya patlayabilir" dedi.

            SALDIRILARA KARŞI HERKESİ UYARDI

            Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi ile Ticaret İl Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen konferansta konuyla ilgisi olan bölüm öğrencileriyle bir araya gelen Kalaç, Internet'te vatandaşların karşısına çıkan reklamların hepsinin güvenli olmadığını söyledi. Internet mağduru olmamak için alınacak önlemleri aktaran Kalaç öğrencileri, "En güvenilir virüs programlarından birini kullanın. Oyun ve oyun hilesi siteleri, bahis ve şans oyunları sitelerinden uzak durun. Şüpheli gördüğünüz mailleri açmayarak bir parça güvende kalabilirsiniz. Bu konuda biraz uyanık olmak şart.   Girdiğiniz sayfada dönen reklamlara, sayfanın nereye gideceğinden çok emin değilseniz tıklamayın" sözleriyle uyardı.

            TEKNOLOJİYİ TÜKETİRKEN  ÜRETİN

            Türkiye'de bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik aletleri kullanmanın 8 ve 10’lu yaşlara indiğini belirten Kalaç, "Teknoloji ile artık daha çok iç içeyiz. Küçük yada büyük her yaştan insanın hayatında teknolojinin izlerini görmek mümkün. Sizler, geleceğimizin teminatı gençler olarak ülkemizi daha güzel yerlere taşımak adına tüketen değil daha fazla çalışarak üreten bir nesil olma yolunda ilerlemelisiniz. Eğer bilişim sektöründe ilerlemek ve kariyer yapmak istiyorsanız kişisel projeler yapın ve teknoloji ile ilgili her şeye katılın" diye konuştu.

            BİLİŞİM SALDIRILARININ NEDENİ "MERAK"

            Bilişim saldırılarına da değinen Kalaç, "Bilişim sistemlerine yapılan saldırı eylemlerinin genellikle macera arayan bilgisayar kullanıcıları tarafından, bilinmeyeni keşfetme arzusuyla aşırı merak nedeniyle gerçekleştirdiklerini belirtti.

            Konferansta bir konuşma yapan Ticaret İl Müdürü Arı ise, "Günlük hayatımızda artık neredeyse sürekli iç içe olduğumuz teknoloji kavramını değerli Çözüm Tasarım Danışmanımız Dinçer Kalaç’tan dinleme şansını hep birlikte yakalamış bulunmaktayız. Özellikle ileride bilişim sektöründe ilerlemek ve kariyer yapmak isteyen genç arkadaşlarımız için böyle bir konferansın büyük bir şans olduğunu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

            KALAÇ'A PLAKET TAKDİM EDİLDİ    

            Konferans, Ticaret İl Müdürü Yusuf Arı’nın, Çözüm Tasarım Danışmanı Dinçer Kalaç’a isminin yazılı olduğu ebru kablosunu vermesiyle sona erdi.

            Karaman Gençlik Merkezi Salonu’nda düzenlenen konferansa Ticaret İl Müdürü Yusuf Arı, Türk Telekom Müdürü Mehmet Olcar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürleri Mustafa Karadeniz, Osman Selçuk Akbaş, Kazım Karabekir İlçe Müdürü Cavit Bardak ve çok sayıda öğrenci katıldı.