İNŞAAT SEKTÖRÜ KARAMAN'DA NEREYE KOŞUYOR?

TAKİP ET

Türkiye’de müteahhit olmanın önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Buna bağlı olarak da Karaman’da yükselen konut sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Parası olup canı sıkılan, iş düzeni tutmayan, emekli olup evde oturamayan imkanları dahilinde yapı sektörüne giriyor. Kentteki bina sayısı da mantar gibi çoğalıyor.  Rekabet güzelmiş gibi gözükse de, inşaatın sadece parayla yapılamayacağı da acı bir gerçek. Paranın yanında bir de sektörle ilgili bilgi birikimi olması şart.

Bilgi birikimi olmayan şirketlerin ayakta kalması zor. Geçmişte batan birçok şirket gördük, bu bugün de olacak. O yüzden ev almak isteyen vatandaşlar mağdur olmamak için müteahhit seçimini ev seçimi üzerinde tutmak zorunda.

Tabi bir de TOKİ var… Neredeyse her yıl toplu konut dikiliyor. Vatandaşa ödeme kolaylığı da sağlayan TOKİ, en çok tercih edilenler arasında.

Bankaları da unutmayalım… Bankalar, neredeyse kapısını çalan herkese yüksek faiz oranlarıyla ev kredisi veriyor. Banka borcu ile ev sahibi olan vatandaşlar hem ödeme sıkıntısı yaşıyor hem de esnafa gidip al ver yapamıyor.

Seçim zamanlarında ülkede yaşanan ekonomik darlık aşikardır. 24 Haziran seçimleri de bu darlığı tetikleyecek. Hali hazırda bir sıkışma yaşayan inşaat sektörü, seçim atmosferine girilmesiyle konut satışlarındaki düşüş biraz daha artacak. Önünü göremeyen alıcıların bir bekleyiş içine girecek. Tabi bu durumun etkisi kısa sürecek seçimden sonra piyasalar seçim öncesi kaldığı yerden devam edecektir.

Bütün bu etkenler düşünüldüğünde “Karaman’da inşaat sektöründe bir sıkışma yaşanır mı?” sorusu da akıllarda yer etmeden duramıyor.

TÜİK’in istatistik verilerine göre, 2017 yılının Mart ayında Karaman’da 313 konut satıldı. 2018 yılı Mart ayında ise, 292 konut satıldı. Bir önceki yılın konut satış kıyası yapıldığında, konut satışlarında yüzde 6, 7 oranında düşküğü görülüyor. Karaman’da İnşaat sektöründe üretim var, fakat üretime göre talep oranı her geçen gün azalıyor. İlerleyen süreçte talebin dip yapması işten bile değil.

Sektörün kendi içinde sıkıntıları da yok değil. İnşaat yapımında, maliyet fiyatları inşaata başlamadan yapılan hesaba göre belli seyirde ilerlemiyor.İnşaat devam ederken maliyet ciddi oranlarda artış gösteriyor.

Aktarılan her durum ince ince düşünüldüğünde Karaman’da inşaat sektörünün nereye gittiğini görmek için çok uzağa bakmaya hiç gerek yok. Ne mi olacak? İnşaat sektörünün durumu oldukça ciddi ve sıkıntısı çok büyük. İflaslar yakındır. İnşaat sektöründe yaşanacak iflasların, birçok sektörü de iflasın eşiğine getireceği aşikardır.

Haber: Adem DEMİREL