İNOVASYONLA GELİŞTİRİLECEK

TAKİP ET

KARAMAN'IN FARKINDALIĞI

KARAMAN’IN FARKINDALIĞI İNOVASYONLA GELİŞTİRİLECEK

Bölgesel Kalkınma Ajansı MEVKA, “Ar-ge ve inovasyonu gerçekleştirmenin yolunun eğitimden geçtiğini açıkladı.
Mevlana Kalkınma Ajansı, TR 52 Konya-Karaman Bölgesi’ndeki dinamikleri harekete geçirmek ve farklı konularda farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiği panellere Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Teknokent işbirliğiyle “Konya İnovasyon Buluşması” konulu panel düzenleyerek bir yenisini daha ekledi.
Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Birol Mercan’ın yaptığı panelin konuşmacıları ise Hollanda Büyükelçiliği İnovasyon Danışmanı Rory Niujens’i, BSH Türkiye Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri, Smarts United Kurucusu Kazım Yalçınoğlu ve SEİSO Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Karaca oldu.
Panelin açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Ülkemizin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinin ekonomik boyutta gerçeğe dönüşmesi için ekonomiyle ilgili kurumlara, özel teşebbüse, meslek birliklerine, kısacası Türk ekonomisinde rol alan yerel, bölgesel ve ulusal tüm aktörlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu doğrultuda, bilgi toplumu olma sürecinde, eski tarz düşünme ve yapısal uygulamalar yerine girişimi, yenilikçiliği ve sürekli değişimi bir işletme kültürü haline getirmek geleceğin işletmelerinin temel yaklaşımı olmalıdır. Bu kapsamda, firmalar, hammadde, pazar, emek, sermaye ve teknoloji risklerini azaltmak için, bölgesel ve küresel entegrasyonlara girmelidirler. Bu da ancak ve ancak inovasyonla mümkün olacaktır. Bu çerçevede girişim kültürünün geliştirilmesi, yenilikçi fikirlerin desteklenmesi; ülkemizin dünyanın 10 büyük ekonomisi içinde yer alması hedefine ulaşması için çok önemli katkılar sağlayacaktır; zira girişimcilik ve yenilikçiliğin yüksek katma değerler üreterek ekonomilerin itici gücü olduğu hepimizin malumudur. Tabi ülke olarak inovasyon konusunu tam anlamıyla uygulayabilmek için eğitim sistemimizi de ona göre dizayn etmek zorundayız. Çünkü inovasyonun olmazsa olmazı yetişmiş insan gücüdür. Gerçekleştirdiğimiz bu panelimizde de bu konunun ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek istedik” dedi. 
Ardından söz alan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cihangir Mıhoğlu da, “Konya birçok özelliği aynı anda bünyesinde barındıran bir şehir. Binlerce KOBİSİ, düzenli organize sanayi bölgeleri ile ihracatını son 15 yılda 15 kat artırarak 1,5 Milyar Dolar seviyelerine getirmiş durumda. Türkiye genelinde patent tescilinde 8.marka tescilinde 7.endüstriyel tasarımda 6.faydalı model konusunda ise 5. sırada yer alan Konya, bunun yanı sıra dünya üzerindeki son teknolojiyi yakından takip ederek uygulama özelliği ile de dünyaya çok çabuk entegre olma özelliğine de sahip. Konya’nın sahip olduğu bu pozitif özelliklerinin meyvelerini önümüzdeki yıllarda toplamaya başlayacağına ve ortaya pek çok inovatif ürün çıkaracağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.      
Akabinde konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu da, “Konya inovasyon ve ar-ge konusunda ülkemizdeki pek çok ile göre önde yer alıyor. Bu durum, inovasyon konusundaki bilinçten ve şehri oluşturan gerek özel sektör, gerek kamu kurumları ve gerekse de üniversitelerimizin konunun farkında olmasından kaynaklanıyor. İnovasyon konusu hem özel sektörümüzün hem de kamunun sahiplenmesi gerkeen bir konu. Günümüz bilgi çağında yeni bir şeyler üretmeyen ülkelerin uluslararası ticarette rekabet edemediği bir dönemde ülke olarak bu konuya daha fazla eğilmek ve bu doğrultuda politikalar üretmek zorundayız. Dünya genelinde her alanda söz sahibi ülkelerin ar-ge çalışmalarına harcadıkları paya bakacak olursak daha almamız gereken epey yolumuzun olduğunu görürüz. Ülke olarak inovasyon konusunu özümsemeli ve geleceğimizi ona göre şekillendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.         
Açılış konuşmalarının ardından panelde konuşan Hollanda Büyükelçiliği İnovasyon Danışmanı Rory Niujens, “Ülke olarak inovasyon konusundaki çalışmalarımız biraz eskiye dayanıyor. 1950’li yıllarda başlayan inovasyon çalışmalarımız doğrultusunda pek çok politika uyguladık. Hem özel sektörün hem de kamusal alanın bu konuda bilinçlendirilmesi için zorlu süreçlerden geçtik. Günümüzde dünya genelinde inovasyon konusunda belirli aşamalar kat ettik ancak, daha iyisini gerçekleştirmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Herhangi bir alanda bir inovasyon sağlayabilmek adına yetişmiş insan gücüne büyük ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda kendimize 2020 yılına kadar gerçekleştirmek üzere hedefler koyduk ve politikalarımızı ona göre şekillendiriyoruz. Ülke olarak ar-ge ve inovasyon konusunda çalışmalarımız ileri teknoloji sistem yönetimi, kimya, sağlık, tarımsal gıda, enerji ve lojistik gibi alanlarda öncelikli olarak devam ediyor. İnovasyon konusu ülkelerin ekonomilerini birinci derecede etkiliyor; çünkü yeni bir şeyler ortaya koymazsanız uluslararası rekabet şansınız çok azalıyor” ifadelerine yer verdi.
Diğer panelistler BSH Türkiye Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri, Smarts United Kurucusu Kazım Yalçınoğlu ve SEİSO Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Karaca da yaptıkları sunumlar eşliğinde marka yönetiminde ar-ge ve inovasyonun önemi, yeni endüstri ve inovasyon ilişkisi ve enerji sektöründe inovasyon konularındaki tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.