İnciğin İni Doğal Anıt Alanının Koruma Statüsü Tescil Edildi

TAKİP ET

Karaman'a bağlı Ayrancı ilçesinde bulunan İnciğin İni Doğal Anıt Alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla koruma statüsü 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak tescil edildi.

Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Karaman ili, Ayrancı ilçesinde yer alan İnciğin İni Doğal Anıt Alanının koruma statüsünün ''Nitelikli Doğal Koruma Alanı'' olarak tescil edilmesinin uygun olduğuna ilişkin, Konya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 01.02.2021 tarihli ve 868 sayılı kararı, onaylanmak üzere Bakanlığımıza (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) sunulmuştur. 1  No.lu  Cumhurbaşkanlığı  Kararnamesinin  109/2  Maddesine  göre  söz  konusu  tescil  kararı, 29.07.2021 tarihli ve 1409502 sayılı Bakanlık Makamı Olur'u ile onaylanmış olup, 15.08.2021 tarih ve 31569 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Korunan Alanların  Tespit,  Tescil  ve  Onayına  İlişkin  Usul  ve  Esaslara  Dair  Yönetmelik doğrultusunda kararların dağıtımının yapılması, söz konusu alana ait tapu kütüğünün beyanlar hanesinde bulunan mevcut doğal sit şerhinin kaldırılarak yerine ''Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı''  şerhinin konulması, doğal sit alanlarına ait tescil kararlarının İl Müdürlüğünüz internet sayfasında en az bir ay süreyle duyurulması ve sit statüsü değişen alanlarda korunan alanlara ilişkin ilgili mevzuatımız gereği işlem yapılması; ayrıca ilan edilen söz konusu alanların korunması ile ilgili tedbirlerin alınarak, sürekli kontrollerin yapılması istenmektedir” dendi.

İNCİĞİN İNİ MAĞARASI

Ayrancı ilçesinde 3 büyük boşluktan oluşan mağara, sıcak tip olup kalkerli arazide açılmıştır. Geniş bir galeri halindeki giriş kısmından dar, alçak bir koridorla ikinci büyük boşluğa, buradan da dar bir geçitten üçüncü büyük boşluğa geçilmektedir. Özellikle ikinci ve üçüncü büyük galerilerde küçük su birikintileri bulunmakta ve yoğun su faaliyetleri sonucunda irili ufaklı pek çok dikit ve sarkıt oluşumu meydana gelmiştir.