İncesu Mağarasına zarar verdiler

TAKİP ET

Karaman'da merkeze bağlı Taşkale köyünde bulunan İncesu Mağarası'nda bulunan sarkıklar kimliği belirsiz kişi yada kişilerce kırıldı.

Mağarada, 30 yılı aşkın bir süre içerisinde oluşan sarkıklar kimliği belirsiz kişi yada kişiler tarafından kırılmış ve bazı yerler yazı yazmak suretiyle kazınmış halde göründü.

Taşkale Köyü Muhtarı Hasan Karaca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Burası İncesu mağarasında seksenli yılların sonunda karotla delinmişti. 30 yılı geçkin sürede 20 cm'yi geçkin 16 adet sarkık oluşmuştu. Yaklaşık  40 gün kadar önce gittiğimde 7 tanesini kırmışlardı gözümüz aydın bir besmelesiz evladı kalanını da kırmış.

Durumu izah ediyoruz kulaklarına gitmiyor sosyal medyada paylaşınca tepki gösteriyorlar. Allah aşkına yüce yaratıcının bizlere verdiği bu büyük nimete hainlik yapıyoruz." dedi. 

İncesu Mağarası

Karaman Merkez Taşkale Köyü sınırları içerisinde Köy merkezinin 9 km. güneyinde İncesu Deresi’nin doğu yamaçlarında yer alır. Uzunluğu 1.356 m.dir. İçerisinde sarkıt, dikit ve travarten havuzları bulunur. Bir doğa harikasıdır.

İncesu Mağarasının yurdumuzdaki “mağara turizm envanterine” girmesiyle artan önemi, mağara turizmine açılmakla daha iyi anlaşılacaktır.

Mağaranın diğer bir özelliğinin astım, bronşit ve kalp yetersizliği gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından fizibilitesi yapılan mağaranın aydınlatma ve içerisinin yürüyüş yolu yaptırılmış olup, Taşkale Köyü ve İncesu Mağarası arasındaki 9 km. yol asfaltlanmıştır. İncesu Mağarası sağlık turizmine hizmet sunar hale getirilmiştir.

Ulaşım

Karaman Merkez Taşkale Köyü sınırları içerisinde, Köy merkezinin 9 km. güneyinde bulunan İncesu Mağarasına özel araçlarla gidilebilmektedir.

Adres

Karaman Merkez Taşkale Kasabası sınırları içerisinde Köy merkezinin 9 km. güneyinde İncesu Deresi’nin doğu yamaçlarında yer alır.