İlk siftah Ülkü Ocakları'ndan

TAKİP ET

Karaman Ülkü Ocakları ahilik şuurunun hatırlanmasına vesile olmak için farklı bir projeye imza atarak, esnafa zarflar içinde 50 kuruş siftah parası dağıttı. 

Kent genelinde Ülkü Ocakları Karaman İl Başkanlığı üyeleri tarafından gerçekleştirilen organizasyonda esnaf temsilcileri proje karşısında mutlu oldu.

Karaman Ülkü Ocakları İl Başkanlığı kentin değişik bölgelerine, “Siftah Bizden Bereket Allah'tan” sözünden yola çıkarak esnafa sabah namazı sonrası siftah parası ve mektup bıraktı.

"DİK BAŞ, TOK KARIN, MUTLU YARIN"

Esnaflara bırakılan mektupta şu ifadelere yer verildi:

14- 20 Eylül 2020 Ahilik Haftanızı Kutlarız.

Dik Baş, Tok Karın, Mutlu Yarın

Ahilik, Arapça kardeşim anlam bulunan Ahi kelimesinden gelmektedir.

Cömert, Yiğit kavramlarını da içinde barındırır.

Ahilik, ismini teşkilatın kurucusu alan Ahi Evran’dan almıştır.

Ahilik; Selçuklu ve Osmanlı döneminde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret ve ekonomik gibi çeşitli meslek dallarında çalışanların yamak, çırak, kalfa ve usta sistemiyle gelişmesini, meslek sahibi olmanın kolaylaşmasını ve önemli olarak iş ahlakının oluşmasını hedefleyerek kurulmuş esnaf ve sanatkârlar teşkilatıdır.

Ahilik, meslek alanları dışında sosyal hayatın İçinde Türklük gurur ve şuurunun.

İslam ahlak ve faziletleri ile yaşanabilmesi açısından önemli bir yere sahiptir.

Ahilik teşkilatının da etkisi ile Anadolu'da kadınlar tarafından Bacıyan-ı Rum teşkilatı kurulmuş ve "Aşına, Eşine, İşine Sahip Ol" düsturu ile hareket edilmiştir. Bu teşkilat esnaf ve sanatkarlar arasında kadınların yer alması ve sanat, ticaret, ekonomik gibi çeşitli meslek dallarında güçlenmeleri Sağlanmıştır.

Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken, affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol Ahi Evran."