İLK KIKIRDAK NAKLİ(MOZAİK PLASTİ) GERÇEKLEŞTİ

TAKİP ET

Karaman Devler Hastanesinde görev yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Uygar Kıran tarafından hastanın ayak bileğindeki aşık ( Talus) kemiğine kıkırdak nakledildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Op. Dr. Uygar Kıran “K.G. isimli erkek hastanın ayak bileğindeki şiddetli ağrı nedeniyle polikliniklerine başvurduğunu yapılan muayene ve tetkiklerin ardından hastanın bileğindeki kıkırdağın deforme olduğu ( Talus OCD) ve hasarın ancak ameliyatla çözülebileceğini belirtti. Eklemlerimizde bulunan ve kemiklerimiz zarar görmeden, rahat hareket etmemize imkan tanıyan eklem kıkırdaklarının yaralanma, yaşlanma veya çeşitli hastalıklar sonucu zedelenebileceğini ve bir süre sonra kemiklerin zarar görmesine ve ağrıya sebebiyet verdiğini ayrıca eklem kıkırdaklarının ağrı siniri üzerinde koruyucu etki sağlaması sebebiyle bu tabaka kalktığında ağrının başladığını, genellikle ilk dönemlerinde fark edilmeyen eklem zedelenmelerinin ileri seviyelere ulaştığında hastaya büyük acılar yaşattığını ve günlük yaşantısını engellediğini” ifade etti.
“ Yapılan ameliyatta hastanın diz ekleminin, eklem hareketine katılmayan ve yük binmeyen alanından alınan kıkırdak, ayak bileğindeki âşık- talus kemiğindeki kıkırdak defekttine nakledildi (mozaik plasti).Ayrıca başka vakalarda dizden dize ya da dizden kalçaya da kıkırdak naklinin uygulana bileceğini” belirten Op. Dr. Uygar Kıran “Hastamız ilk geldiğinde ayak bileğinin üzerine basamıyordu şuan gayet sağlıklı yürüyebiliyor. Şikâyetleri tamamen giderildi. Ameliyatta ve hasta takibinde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Haber: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK