İl Emniyet Müdürlüğünden psikoteknik belgesi duyurusu

TAKİP ET

Karaman İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Araç sürücülerinin alması gereken eğitimlerden biri olan psikometri, dikkat dağınıklığı, algı, hafıza ve muhakeme yeteneklerini kontrol etmek için yapılan bir işlemdir. Motor becerilerinin, tepki hızı, vücut koordinasyon becerilerinin ve psiko- motor becerilerini içerek bu teknik, sürücü koltuğuna oturan herkesi için önemli bir yer tutmaktadır.      
Özellikle ticari araç kullananlar için önemli olan psikoteknik belgesi; risk almak, saldırganlık, öz kontrol ve ani bir durumda davranış yöntemi kullanımını kapsamaktadır. Sürücülerin davranış, kişilik özellikleri ve motor becerileri test edilerek, standart bir sürücü olma potansiyelleri ölçülür.
4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği 34. madde, e bendi gereği, Şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu, yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları yasal olarak zorunludur.
İlimiz şehir içi ticari yük ve yolcu taşımalarda faaliyet gösteren araçları kullanan şoförlere Psikoteknik Değerlendirme Raporu alma zorunluluğunun 01/03/2022 tarihinden geçerli olmak üzere 6 (altı) ay süre verilmesine, süre bitimine kadar eksiğini gidermeyenlere 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanunu’nun 26. maddesinin 1. Fıkrası (e bendine göre) idari yaptırım kararı uygulanmasına karar verilmiştir."