Hayvanların meralara çıkmasıyla birlikte keneler de görülmeye başladı

TAKİP ET

Karaman'da havaların ısınmasıyla birlikte meralara otlanmaya çıkan küçükbaş hayvanlarda Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından saha ziyaretleri kapsamında yapılan kontrollerde hayvanlarda keneler tespit edilirken yetkililer küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticileri bu konuda uyardı.

Karaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Keneler genellikle ağıl, ahır ve kümes gibi barınaklar da yaşarlar. Hastalık etkeni taşıyarak ve kan emerek hayvanlara zarar verirler. İlimizde son haftalarda küçükbaş hayvanların meralara çıkması ile birlikte saha ziyaretlerimizde yoğun bir şekilde hayvanlarda keneler tespit edilmiştir. Mera keneleri meradan hayvanlara bulaşarak yaşarlar. Kan emerler ve koyunlara halk dilinde ağarma denilen hastalığının etmenini taşırlar.

Kenelerden korunma ve etkili kurtulma yolları

1. Enjeksiyon ile mücadele: Kenelere karşı uygun antiparaziter ilaçlar hayvanlara canlı kilolarına karşı enjeksiyon yapılarak uygulanır. Etkili bir yöntemdir.

2. Püskürtücüler ile ilaçlama: Genellikle ağılların ilaçlanmasında püskürtücülerden (pulvarizatör) yararlanılır. Koyunların ilaçlanmasında ise banyo yapmanın olası olmadığı durumlarda başvurulur.

3. Banyo: Koyun yetiştiriciliğinde en etkili ilaçlama banyo ile yapılır. Banyolama ile hem kısa bir süre içinde çok sayıda koyun etkili bir şekilde ilaçlanır, hem de ilaç kaybı az olur.

Banyolama Kenelere karşı koruduğu gibi hayvanları rahatlatır, vücutlarını temizler. Hava şartları müsait olduğunda en etkili yöntemdir.

Kene ile mücadele önemlidir küçükbaş hayvancılık da yüksek verim kayıplarına sebep olmakta ve ölümlere kadar gitmektedir. Artan hava sıcaklıkları ile bölgemizde kene miktarında da artış görülmüştür. Küçük ama zararı çok büyük olan bir dış parazit türüdür. Tüm yetiştiricilerimizin gerekli önlemleri almalarını tavsiye ediyoruz" denildi.