Hastane 15 gündür tam kapasite dolu

TAKİP ET

*Sağlık İl Müdürü Dr. Arslan; Karaman’daki Sağlık Kuruluşlarına 2018 yılında toplamda 2 milyon 579 bin 969 kişinin muayene olduğunu, Buna göre Karaman’da bir bireyin yılda 10,2 defa muayene olduğunu belirtti.

*Karaman Devlet Hastanesine ek bina yapılacak

*2019 yılı içerisinde sağlık yatırımları devam edecek

* Yeni sağlık kompleksi yapılacak

 

Karaman İl Sağlık Müdürü Hasan Arslan, 2018 yılında yapılan sağlık çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı.

Sağlık İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Musa Şahin, Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcısı Dr. Serkan Koyuncu, İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Fatih Rüştü Delen sağlık müdürlüğü yönetici kadrosu, Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Açıkgöz, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Fatih Kutsal ve basın mensupları katıldı.

Arslan, yaptığı konuşmada, Karaman’da 2018 yılı itibariyle 37 ambulans olduğunu, 15 tane 112 istasyonu olduğunu, yakın bir zamanda ise Ermenek İlçesine bağlı Güneyyurt Beldesinde bir istasyon daha açılacağını söyledi.

2018 yılı içerisinde hekim sayısında yüzde 13’lük bir artışın olduğunu ifade eden Arslan, pratisyen hekimleri sayısında ise yüzde 10’luk bir azalmanın olduğunu, aile hekimlerinde ise bir sıkıntının olmadığını belirtti.

HASTANELERE 2 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU

Sağlık personeli ortalamasında yüzde 4’lük bir artışın olduğunun altını çizen Arslan, 2018’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Karaman’daki sağlık personel sayısı 2 bin 272 iken, 2019 yılında bu sayının 2 bin 361’e yükseldiğini açıkladı.

Karaman’da ve ilçelerdeki Devlet Hastaneleri, Aile Hekimlikleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Özel Hastanelerdeki muayene sayılarının 2018 yılında toplamda 2 milyon 579 bin 969 olduğunu, Karaman’da bir bireyin yılda 10,2 defa muayene olduğunu dile getiren Arslan, kuruluşların sağlık hizmetlerinin talebini karşılamak ve hizmet kalitesini artırmak için koordineli bir şekilde çalışma sürdürüldüğünü belirtti.

Ketem çalışmalarında önemli bir yere geldiklerini fakat muayene olan hasta sayısını arttırmayı hedeflediklerini söyleyen Arslan, tütün denetiminde ise 7 bin 700 işletmenin denetlendiğini,  bu işletmelere 161 bin lira ceza uygulandığını belirtti.

HASTANELERDEKİ DOLULUK ORANLARI

Hastanelerdeki yatak doluluk oranlarından bahseden Arslan, Karaman Devlet Hastanesinde 26 bin 700 hasta, Ermenek Devlet Hastanesinde 3 bin hasta, özel hastanelerde ise 5 bin 900 hasta olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Arslan, Oranlarda ise Karaman Devlet Hastanesinde 2018 yılı içerisinde yüzde 79.6’lık doluluk oranı var. 400 yataklı hastanemizin yüzde 80’i sürekli dolu. Hafta içi hafta sonu doluluk oranı bu şekilde.

15 gündür tam kapasite hastanemiz hizmet veriyor. Boş yatağımız yok. Dönemsel olarak bu artışlar oluyor. Şu anda yatağa ihtiyacımız var. Karaman Devlet Hastanesinde yatak doluluk oranı her yıl artarak devam etti. Giderek artan bir artış var” dedi.

“DEVLET HASTANESİNDE EK BİNAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Yatak doluluk oranları sebebiyle Karaman Devlet Hastanesinde ek binaya ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Arslan, “Karaman Devlet Hastanesinde ek binaya ihtiyacımız var. Bununla ilgili çalışmamız oldu. Sağlık Bakanlığına sunduk. Karaman Devlet Hastanesi için tamam dediler. Ağustos ayında sözlü olarak tamam dediler. Fakat yatırımlar ihtiyaca göre yavaşladı. Yakın zamanda Karaman Devlet Hastanesine ek bina yapılacaktır. Hedefimiz o ihtiyacımızda var” dedi.

Konya’ya giden sevklerin yoğun bakımda yer olmamasından kaynaklandığını aktaran Arslan, yeni yapılacak olan ek binasına 10 yataklı yoğun bakım ünitesi yapılarak bu sorunun giderileceğini aktardı.

Arslan, “Ameliyat sayısında yüzde 9,5’l,k bir artışımız var. Ağız diş sağlığı merkezimizde implant hizmetine başladık. Ağız diş sağlığı merkezimiz yeni yerinde hizmetini sürdürüyor. Buradaki hasta sayımızda yüzde 8.77’lik bir artış var” dedi.

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

İlde devam eden yatırımlardan bahseden Arslan, “Ayrancı Devlet Hastanemizi yakın bir zamanda açarak hasta kabulüne başlayacağız. Merkez 8 Nolu, 11 Nolu Aile Sağlığı merkezi binasında çalışmalar devam ediyor. Kırbağ Mahallesinde bulunan 11 Nolu Sağlık Merkezimizi kısa sürede açacağız. Ermenek Devlet Hastanesinin peyzaj çalışmaları devam ediyor. Merkez 1 NoluASM’de, Başyayla ve Güneyyurt ASM’de bina çalışmaları sürüyor. Hürriyet Mahallesine ASB binası yapmayı planlıyoruz” dedi.

YENİ SAĞLIK KOMPLEKSİ YAPILACAK

Arslan, kente yeni bir sağlık kompleksinin kazandırılacağını belirterek, şöyle konuştu:

 

“Eski Doğum Hastanesinin bulunduğu arsa üzerine Sağlık Kompleksi yapılacak. Bu sağlık kompleksinin içerisinde 30 Ünitelik Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi, Ambulans Servisi Başhekimliği, 4-5 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi, İlk Yardım Eğitim Merkezi ve 20 Yataktı Gebe İzleme Misafirhanesi olacak.  Eski doğum evi binamız yıkıldı.  Yeni yapılacak olan Sağlık Kompleksi yapımı işinin ihalesi Bakanlığımız tarafından yapıldı. İşe başlanmak için tevhid ve ifraz işlemlerin tamamlanıp inşaat ruhsatı alınması bekleniyor. Firma ile görüştük. Mart ayı içerisinde temel atması bekleniyor” dedi.