HANEBAŞINA SOSYAL YARDIMLAR..

TAKİP ET

SOSYAL YARDIMLARDA BAŞYAYLA VE AYRANCI ZİRVEDE

Karaman ve bölgesinde mağdurlara veya bakıma muhtaç olan ailelere ya da kişilere yapılan yardımlar devam ediyor. Kalkınma Bakanlığı’ndan alınan 2015 yılı Karaman İli Sosyal Yardım Verilerine göre Ayrancı ve Başyayla ilçeleri hane başına en fazla yardımı aldı.

Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler ilçeleri ise bu ilçelerden daha az sosyal yardım alırken Karaman Merkez’den ise hane başına daha fala sosyal yardım aldı.
İlçelerden en fazla sosyal yardımı alan Ayrancı ilçesi olurken yardım alan hane başına 3415,47 TL aldı. En az yardımlar ise hane başına 2060 TL ile Karaman Merkezde kaldı.
İlçelerin ekonomik durumun elverişli olmaması, iklim şartlarının sert olması gibi çeşitli nedenlerden dolayı sosyal yardımlara il merkezlerine göre ihtiyaç duyarken, Karaman’da il merkezinin ilçelere göre hanebaşına daha az sosyal yardım almasının nedenlerinin bunlar olduğu düşünülüyor.
HANEBAŞINA YARDIMLAR
Karaman ‘da verilen sosyal yardımlar pasta grafiğinde incelendiğinde de yardımların %21’i Ayrancı ilçesine, %20’si Başyayla’ya, %16’sı Ermenek’e, %15’i Sarıveliler’e, %15’i Kazımkarabekir ilçesine giderken %13’ü Karaman Merkez’e gitmiş.
Bir ilçenin fazla yardım alması o ilçenin her zaman daha yoksul olduğu anlamına gelmemektedir. Sosyal yardımlar Karaman için önemli olup bu yardımların izlenmesi ve bu yardımlar hakkında etki analizleri yapılması gerekiyor. 
ORTAK ÇALIŞMALAR
Böylelikle Karaman’da eksikler daha iyi bir şekilde saptanmış olup yardımlar gerçekten yardım gereken yerlere, ilçelere ve hanelere yapılacak. Bazı ilçeler konumu, iklimi ve sosyal yapısından dolayı daha fazla yardım alırken Karaman Merkezi diğer ilçelerden ortalama olarak daha düşük sosyal yardım alan ilçeler arasında gösteriliyor.
Etki analizinin yapılabilmesi için Kalkınma Ajansı, ilçe müdürlükleri ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında bir protokol oluşturulup ortak bir çalışma gerçekleştirileceği böylece bundan sonraki yapılacak yardımların da daha etkin bir şekilde sürdürülebilmesi bekleniyor.