GIDA SERBEST BÖLGESİ

TAKİP ET

Karaman'a Ramazan ayının son günlerinde gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Karaman için..

GIDA SERBEST BÖLGESİ KARAMAN SANAYİSİNİ ŞAHA KALDIRIR !

Özel Haber; Yasemin Küçükcicibıyık
‘Gıda Serbest Bölgesi’ sözü ile gündeme gelen ve Karaman Milletvekili Recep Konuk’un üzerinde durduğu ve Ekim ayında bu konuda Karaman’da bir Çalıştay düzenleneceğini açıklaması,  belki birçok kişinin ilgisini çekmemiştir ama; konu ile ilgili yaptığımız araştırmada; Karaman Gıda Serbest Bölgesi özellikle Karaman Sanayisinin büyümesi ve hızlı gelişmesine çok büyük katkılar yapacağı gibi, rekabet ve pazarlama konularında da büyük imkanlar sunuyor.
Gıda Serbest Bölgesi ile Karaman Sanayisi Konya, Kayseri ve Gaziantep Sanayileri ile adeta yarışır bir duruma geleceğine inanıyorum.
Konu ile ilgili yaptığımız araştırmada, Gıda Serbest Bölesi ile Karaman ve Karaman Sanayisi neler kazanacak?
İşte bu konuda hazırlanmakta olan bir raporu sizlere sunuyoruz.
İlimizde serbest bölge kurulursa burada faaliyet gösteren firmalarımız Kurumlar Vergisinde, Gümrük vergisinden damga vergisinden ve harçtan KDV’den muaf olarak daha avantajlı hale geleceklerdir.
    Serbest Bölgeler yabancı sermaye yatırımlarını ve dış ticareti arttırmak, yerli üreticilerin dünya piyasalarındaki fiyattan girdi temin etmelerini sağlayarak uluslar arası rekabet güçlerine katkıda bulunmak, ihracata dönük sanayilerin gelişmesini teşvik ederek ihracatı artırmak döviz girişini artırmak yeni iş imkanları yaratarak istihdam sorununun çözümüne yardımcı olmak gelişmiş üretim ve yönetim tekniklerinin yurtdışından getirilmesiyle ekonomik standartları yükseltmek amacıyla kurulurlar.
    Serbest Bölgelerin Kuruluş Amaçları
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununda srebest bölgelerin kurulması ve işletilmesindeki temel amaçlar, İhracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak işletmeleri ihracata yönlendirmek uluslar arası ticareti geliştirmek olarak sıralanmıştır.
    Gıda Serbest Bölgenin kurulması ile birlikte Karaman’a ve ülkemize katkısı;
Serbest Bölgedeki üretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere iç pazardan ihraç edilen ham madde, yarı işlenmiş ve mamul mallarla ülke üretiminin artmasına katkıda bulunacak.
    İthal girdi kullanarak üretim yapan firmalara gümrük vergisiz ve KDV’siz mal giriş imkanı sağlayarak, yurt dışındaki rakipleriyle aynı şartlarda üretim yapma olanağı yaratacak.
    Ülkede kullanılması düşünülen yeni ticari ve ekonomik politikaların denenebilmesini temin edecek.
    Yabancı sermayeli firmaların, risk faktörünün düşük, karlılığın yüksek olduğu Serbest Bölgelere yapmalarını teşvik eder. Böylece yeni teknolojilerin girmesini hızlandıracak. 
    Serbest Bölgede yarattığı doğrudan istihdamın yanında, bölgedeki üretim ve ticari faaliyetlerle ülke içindeki diğer faaliyetlere etki ederek dolaylı istihdam yaratacak.
    Büyük partiler halinde Serbest Bölgeye getirilen malların gerektiğinde küçük partiler halinde ithal edilmesini sağlayarak üretim maliyetlerini düşürür.