FİYATLAR..

TAKİP ET

Her yıl Ağustos-Eylül aylarının gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlanan sezonluk salçalar görücüye çıktı.


KARAMAN’DA SALÇALIK ÜRÜNLER SATIŞA ÇIKTI

Karaman’da ev salçası yapımında kullanılan domates ve kırmızı biberin hasadı ile birlikte pazar satışları da başlamış oldu.
Salçalık domates ve biberlere vatandaşların şimdiden ilgi göstermeye başlarken, satışların yapıldığı alan ise Eski Hastane Meydanı oldu.
Mevsim itibarı ile sezonda domates ve biber’in başlamasıyla birlikte salçalık ihtiyacını karşılamak için satışın yapıldığı Pazar alanının yolunu tutan vatandaşlar bütçelerine ve ihtiyaçlarına uygun alışverişlerini yapmaya b
Karaman yöresi başta olmak üzere Karapınar, Konya, Manisa, Samsun ve Bursa dolaylarından hasat edilen salçalık domates ve biberler için esnaf kamyonlarla satış yapacakları alana getirerek satış tezgahlarını dün itibarı ile kurdu. 
FİYATLAR
Ev salçası yapımında kullanılan domates ve kırmızı biberinin hasatlarının ardından Karaman’da da pazar satışları başladı. 
Domates ve biberlerini vatandaşlara teşhir eden satıcılar geçen yıl memnun kaldıkları sezonda bu yılda umutlu bir satış bekliyor. 
Baharatlar arasında ayrı bir yeri olan pul biberlik kırmızı acı biber ise 2.5 TL’den satıldı.
Salçalık domateste şu an için 65 kuruştan başlayan domateslerle birlikte biber 1.5 ve acısı olan süs biberi de kg fiyatı 2.5 TL ‘den alıcı buluyor. Yine satıcılar biber de çuval fiyatını 2 TL’den sattığı gözlendi.
ESNAF UMUTLU
Salçalık ürünlerinde tezgahını açan semt pazarı esnaflarından Adem Kuzucu;
“Yine salçalık sezonu geldi. Vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik bizlerde hazırlıklarımızı yaptık. 
Bu yıl ise hasatta hava sıcaklıkları ile beklenmedik sonuçlardan endişe duyuyoruz.  O da seralardan tarlaya geçiş dönemi ile birlikte bir türlü dengeyi bulmayan sıcaklıklar. Bu da ürünü etkiliyor. Geçiş dönemi yaşıyoruz. Domateste külleme sebze hastalığına karşı daha az kayıp bekliyoruz. Şu anda çok şükür sebzelerde ilk hasat iyi. Fiyatları da genel olarak uygun. Ayrıca geçen yıl sezonumu hem bizler hem de tüketiciler açısından gayet güzel geçti. İnşallah aynı sezonu bu yılda birlikte yaşarız.”diyerek ihtiyaç sahibi olan herkesi satış yaptıklarını alana davet etti.
GELENEKSEL LEZZET
Ev yapımı olarak bilinen salçanın, organik olması nedeniyle Karaman’da mutfakların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Ev hanımları pazarlarda salçalık domates ve biberleri yaparak geleneksel hazırlıklarını yapıyor.
Karaman’da organik olması nedeniyle tercih edilen salça ekonomik oluşu sayesinde de mutfakların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor.  
Küf ve bakteriyi geç tutması ve tamamen ev yapımı olması yönünden son derece sağlıklı bir besin olarak kabul edilen geleneksel ev yapımı salçalar ayrıca damaklarda doğal bir lezeet sunuyor.
GÜNEŞTE KURUTULUYOR 
Salçalık domates ve biberler, Karaman ve bölgesinde vatandaşlar gönlüne ve kalitesine ve bütçesine uygun alışveriş yaparak evlerde kendi ihtiyaçları için salçaya dönüştürüyor. Yıkanan, temizlenen ve çekilen salçalıklar ayrıca güneşte kurutulduğu için büyük ilgi görüyor. Geleneksel olarak ev salçaları ayrıca son yıllarda bazı şarküterilerde ve internet üzerinden de satışa sunuluyor.